HRT

NOVA OPTUŽBA Hrvatski vojnici prikazani kao ‘psi rata’?

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata uputila je najvišim državnim dužnosnicima i nadležnim tijelima dopis vezan uz aferu HAVC i, kako kažu, nova saznanja. U dopisu tvrde kako je u HAVC-u došlo do novog protuzakonitog i koruptivnog odljeva novca hrvatskih građana, i to navodno na predmetu za koji su prije dvije godine upozorili nadležne – snimanju animiranog filma “Chriss the Swiss”. Prema njihovim tvrdnjama, radi se o animiranom filmu za koji su  Državnom odvjetništvu podnijeli prijavu zbog dva kaznena djela, javlja HRT.

“Hrvoje Hribar i njegova klika novcem hrvatskih građana financirali animirani film koji u svom ponuđenom i odobrenom sinopsisu tvrdi, između ostalog, kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, kako su hrvatski vojnici bili “desničarski plaćenici financirani od krijumčarenja droge i oružja te udruge Opus Dei”(!), gdje su hrvatski vojnici prikazani kao “psi rata” te slične uvrede, čime su izvrgnuli ruglu, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku te povrijedili izvorišne osnove Ustava RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu, omogućivši Siniši Jurčiću, vlasniku “Nukleus filma” nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 760.000,00 kn, a za koji iznos su oštetili državni proračun RH”, navode u dopisu.

Dalje se navodi da prijava navedenog sadržaja već dugo stoji u državnom odvjetništvu, “jasna u svojoj suštini svakome komu je stalo do Republike Hrvatske i njezinih zakona”.

“Iz intervjua gospodina Rafaelića u dnevnom tisku doznali smo kako je on na glasovanju bio protiv sufinanciranja tog uradka, no da kao legalist mora poštivati isplatu ne samo odobrenih 760.000,00 kuna već i 1.100.000,00 kuna tobožnjih 20 posto od učinjenih troškova u RH!? Ipak, film nedavno nije u nas prošao kolaudaciju jer je ustanovljeno da u završnoj verziji filma postoje velika odstupanja od originalnog scenarija. Bivši ravnatelj prošle godine kao i ja ove, tražili smo od producenta brojne izmjene kako bi film bio pravno i činjenično utemeljen. Produkciji je ponuđen i povjesničar mentor (Hrvoje Klasić prošle godine; Ante Nazor ove) – no sve je to odbijeno. U njemu je bilo puno stvari zbog kojih mislim da ga uopće nije trebalo odobriti, ali to je bilo mišljenje savjetnice za manjinske koprodukcije koja danas više nije u HAVC-u, pa o njezinim motivima ne mogu govoriti, tako govori gospodin Rafaelić, sadašnji Ravnatelj HAVC-a, pri čemu, nepoznati neki vezani na dio djelatnika HAVC-a čak i prijete nekim drugim djelatnicima HAVC-a koji žele zakonito i profesionalno obavljati svoj posao, što potvrđuje kako do suštinske promjene u tom antihrvatskom korupcijskom centru nije ni došlo, odnosno kako se radi o kontinuitetu antihrvatskog djelovanja u istome. Tvrtka “Nukleus film” je notorna već i po činjenici da su “hrvatski” koproducenti i dokumentarnog filma “15 minuta – masakar u Dvoru” za koji su dobili 250.000 kuna, a gdje su hrvatski vojnici lažno optuženi za masakar nad bolesnim starcima u trenutku kada se u Dvoru nisu ni nalazili, te koproducenti dokumentarnog filma “Okupirano kino” gdje prikazuju za novih 140.000 kuna odgovor na prevažno pitanje hrvatske kulture – zašto je danas beogradsko kino Zvezda prazno?, kako je  to u svojim brošurama Hribarova klika prikazivala, izrugujući se narodu koji im je omogućio da bez nadzora troši novac i pri tome ga i ismijava,” stoji, među ostalim, u dopisu Koordinacije udruga.

Nadležnim tijelima postavili su pitanja na koje očekuju odgovore.

Komentiraj