FaH

NOVA ODLUKA: Srbija slijedi austrijske mjere o azilu za migrante

Preko teritorija Srbije od danas mogu prelaziti samo migranti koji izraze namjeru tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, priopćio je u srijedu srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

“Od danas, na osnovu odluke austrijske vlade koja nam je dostavljena posredstvom vlada Slovenije i Hrvatske, migranti neće moći nastaviti putovanje ako nisu izrazili namjeru zatražiti azil na teritoriju Austrije i Njemačke”, rekao je Vulin novinarima tijekom posjeta privremenom prihvatnom centru za migrante u Adaševcima kod Šida.

Vulin je istaknuo da migranti koji traže druge zemlje i koji svoju namjeru o azilu žele izraziti na teritoriju druge države, neće moći prijeći teritorij Hrvatske, Slovenije, Austrije, pa tako ni Njemačke.

Takva odluka bila je povodom za odluku srbijanske vlade da uvede identičnu mjeru, o čemu je izvijestila i Makedoniju, s obzirom da će se na srpsko-makedonskoj granici, gdje su uspostavljene kontrole, azilanti morati izjasniti o namjerama za azil.

Vulin je naglasio kako će vlada u Beogradu nastaviti, kao i dosad, “štititi interese Srbije” i svaku odluku donositi sukladno interesima građana i potrebe da migranti sigurno prođu preko teritorija Srbije te da budu “nahranjeni, medicinski zbrinuti i sigurnosno provjereni”.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Beograd slijediti mjere koje se očekuju u Austriji i Sloveniji, nakon što je Beč najavio suspendiranje Shengenskog sporazuma zbog migrantske krize. Prethodno je to, nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Slovenije Karlom Erjavcem, učinio i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, naglasivši kako će Srbija poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko to u upravljanju migrantskom krizom učine Hrvatska, Slovenija i Austrija.

Mjerama koje je prihvatila u srijedu austrijska vlada je odlučila da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019. godine, na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije. Austrija neće propuštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migrante i Hrvatska uvesti nova pravila i postupiti kao i ostale zemlje koje su “dobile obavijest”.

Komentiraj