NOVA NJEMAČKA POLITIKA Sahra Wagenknecht je popularna ljevičarka kojoj nije stran ni desni populizam

Autor:

Sahra Wagenknecht bei der Pressekonferenz zur Europawahl 2024 im Haus der Bundespressekonferenz. Berlin, 10.06.2024 *** Sahra Wagenknecht at the press conference on the 2024 European elections at the Haus der Bundespressekonferenz Berlin, 10 06 2024 Foto:xF.xKernx/xFuturexImagex bsw_pk_4641,Image: 880370040, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Frederic Kern / imago stock&people / Profimedia

Frederic Kern/imago stock&people/Profimedia

Stranka Sahre Wagenknecht postigla je uspjeh na europskim izborima. Posebno je dobro prošla na istoku zemlje i mogla bi promijeniti stranački pejzaž Njemačke.

Savez Sahra Wagenknecht (BSW) imao je razloga za slavlje nakon objavljivanja rezultata europskih izbora – osvojio je 6,2 posto glasova.

“Mislim da se to nikada nije dogodilo u povijesti Njemačke“, rekla je jedna od osnivačica i čelnica stranke Sahra Wagenknecht, misleći pritom na to da je ova stranka, osnovana prije samo 5 mjeseci, postigla tako dobar rezultat.

Posebno dobro je prošla na istoku Njemačke: dobila je više od 13 posto glasova, čime je zauzela treće mjesto, poslije AfD-a i CDU-a.

Sahra Wagenknecht je poznata u Njemačkoj. Nekada je bila najpoznatija ličnost stranke Ljevica, koja je na ovim europskim izborima u Njemačkoj osvojila samo 2,7 posto glasova. Tu stranku je napustila krajem prošle godine i od 8. siječnja 2024. vodi novu stranku čije puno ime glasi: Savez Sahra Wagenknecht – Za razum i pravdu (BSW).

“Promijenit ćemo politiku u Njemačkoj”, rekla je Wagenknecht svojim pristašama u Berlinu. I to sa stranačkim aparatom koji je tako koncipiran da ima vrlo malo zaposlenih i članova.

NICOLAS SCHMIT: ‘Ako EPP misli da može ići u saveze s desnicom, Ursula von der Leyen neće dobiti našu podršku’

Nova mješavina za Njemačku

“BSW je ispunio prazninu: ljevičarski usmjerena socijalna politika i desničarski usmjerena društvena politika”, kaže za dpa politolog Jan Philipp Thomeczek i dodaje da je ova mješavina nova za Njemačku.

Na primjer, BSW se bori za veće mirovine i veću minimalnu plaću, ali koči kada je riječ o zaštiti klime i prihvatu izbjeglica.

Sahra Wagenknecht smatra da je kultura dobrodošlice za izbjeglice, koju je 2015. proklamirala tadašnja kancelarka Angela Merkel (CDU), “vrlo problematična”. I to, kako ona naglašava, ne zato što ti ljudi nemaju pravo na bolji život, “već zato što je to jednostavno previše za našu zemlju”.

Uz to dolazi i populistički pristup. Retorika Sahre Wagenknecht protiv “onih gore” čini je “odvjetnicom malih ljudi”. Ona vladajuće stranke otvoreno naziva opasnima, glupima, lažljivima ili licemjernima. Dan nakon izbora Wagenknecht je rekla: “Mi smo tu za ljude koji su izgubili vjeru u demokraciju.” I dodala: stranka za “očajne”.

Wagenknecht, doduše, odbacuje koaliciju s desno populističkim AfD-om, ali u jednoj stvari su AfD i BSW vrlo bliski – naime u politici prema Rusiji.

BSW se izjasnio protiv izvoza oružja u Ukrajinu, kao i protiv sankcija Rusiji te smatra da se za taj sukob mora naći diplomatsko rješenje. Takvi stavovi su popularni u istočnoj Njemačkoj.

Iz perspektive Thomeczeka personalizacija nove stranke je također bez presedana: “Svi znaju Sahru Wagenknecht, to je neuobičajeno. Polarizira, ima mnogo kritičara, ali i mnogo pristaša“.

PAD SOCIJALDEMOKRATA Njemačka vlada doživjela europski izborni poraz, Scholz ne želi ni čuti za prijevremene izbore

Sahra Wagenknecht je ranije bila komunistkinja

Sahra Wagenknecht je rođena 16. srpnja 1969. u Jeni u Tiringiji, u DDR-u. U mladosti je bila komunistkinja. To je tako ostalo neko vrijeme, pa čak i kada je bila starija i kada je diktatura DDR-a u dugo podijeljenoj Njemačkoj odavno već bila prošlost.

Od 2007. pa nadalje godinama je oblikovala sliku stranke Ljevica – uglavnom u sporu oko navodno ispravnog kursa.

Njezin suprug je bivši čelnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Oskar Lafontaine (81). On je bio kandidat SPD-a za kancelara 1990., ali je izgubio protiv Helmuta Kohla, u tada tek ponovo ujedinjenoj Njemačkoj. U ožujku 1999. je iz prosvjeda napustio SPD, vratio svoj mandat u Bundestagu i dao ostavku na dužnost ministra financija u vladi Gerharda Schrödera. Osnovao je novu ljevičarsku stranku koja se pridružila Ljevici. Lafontaine je od samog početka podržavao svoju suprugu kod osnutka nove stranke – BSW.

TERRY REINTKE: ‘Zeleni su spremni surađivati s drugim demokratskim strankama kako bismo spriječili dolazak desnice na vlast’

Mali broj birača prešao iz AfD-a

Izborni analitičari su predvidjeli da će BSW dobiti glasove dosadašnjih birača AfD-a, posebno zbog nekih preklapanja u programu. Ali analize instituta Infratest Dimap to ne dokazuju.

Od dosadašnjih glasača AfD-a samo 160.000 njih je glasalo za BSW. U svakom slučaju, obećanje BSW-a da će biti mjesto za frustrirane glasače AfD-a nije se ostvarilo.

S druge strane, oko 520.000 nekadašnjih glasova SPD-a pripalo je BSW-u. A 410.000 glasova došlo je i od nekadašnjih birača stranke Ljevice.

Poslije izbora je prije izbora

Savez Sahra Wagenknecht se sada nada da će na jesen postati faktor moći na predstojećim pokrajinskim izborima na istoku zemlje u Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu. Po anketama, BSW bi mogao osvojiti više 10 posto glasova u sve tri pokrajine i čak se može nadati sudjelovanju u nekoj od tamošnjih vlada.

Dugoročni cilj je dobar rezultat na idućim saveznim parlamentarnim izborima, koji se očekuju na jesen 2025.

Sahra Wagenknecht je u ponedjeljak, 10. lipnja, na konferenciji za novinare u Berlinu zaključila: “Prošli smo prvi test”, piše Deutsche Welle.

NARASLA IM KRILA Njemački AfD nakon EU izbora tvrdi da ‘ima pravo vladati’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.