Nova mutna rasprodaja imovine Hrvatske pošte: prostor u Jadranovu prodan za 500 eura po ‘kvadratu’

Nakon prodaje dviju atraktivnih nekretnina u Zagrebu i Sukošanu, prodan je prostor od 95 ‘kvadrata’ nedaleko od Rijeke

Hrvatska pošta, tvrtka od strateškog interesa u državnom vlasništvu, očito kontinuirano krajnje sumnjivo rasprodaje svoje nekretnine diljem Hrvatske. Nakon, u najmanju ruku, neobičnog natječaja kojim su dvije atraktivne nekretnine – jedna u Harambašićevoj ulici u Zagrebu, a druga u Sukošanu kod Zadra – u paketu za 31 milijun kuna prodane Ranku Predoviću, omiljenom graditelju Milana Bandića, i njegovoj tvrtki Pionir, o čemu je Nacional opširno pisao prije nekoliko tjedana, još jedna dvojbena prodaja odnosi se na poslovni prostor u mjestu Jadranovo pokraj Rijeke.

Njegov novi vlasnik postala je tvrtka osnovana tek godinu dana ranije, bez zaposlenih i bez velikih poslovnih referenci, i to za krajnje suspektnu cijenu: za manje od 500 eura po četvornom metru. Dokument koji posjeduje Nacional, odnosno odluka kojom se potvrđuje ova transakcija, na sebi nosi i nekoliko frapantno sličnih potpisa uz različita imena, što upućuje na zaključak da je o tom poslu odlučivalo – ili ga je barem pristalo potvrditi – manje ljudi nego što je uobičajeno.

U formalnom smislu svi koraci su, po svemu sudeći, zadovoljeni: Uprava Hrvatske pošte dala je suglasnost na objavu javnog natječaja kojim se prodaje poslovni prostor u Jadranovu, na adresi Vladimira Nazora 3b. Radi se o poslovnom prostoru u prizemlju od 95 četvornih metara, u zgradi ukupne veličine 197,08 četvornih metara, koji je na natječaju procijenjen na samo 46 tisuća eura – manje od 500 eura po kvadratu. Za jamčevinu je određeno deset posto vrijednosti nekretnine, dakle 4600 eura. Kao jedini ponuđač pojavila se tvrtka Ana distribucija d.o.o. iz Zagreba, koja je ponudila simboličnih stotinu eura više od početne cijene – dakle, 46.100 eura. Nakon toga Uprava Hrvatske pošte donosi odluku o prodaji, koju uz vrlo slične parafe nekoliko različitih odgovornih osoba na koncu potpisuje predsjednik Uprave Ivan Čulo.

Spomenuta tvrtka u vlasništvu je osobe imena Ante Džepina i danas ima sjedište u Sokolgradskoj ulici u Zagrebu. Osnovana je 2017. godine, dakle manje od godinu dana prije nego što će Hrvatska pošta oglasiti prodaju prostora u Jadranovu, a kao djelatnost se navodi „savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem“. Nema zaposlenih, a i prihodi su joj gotovo nepostojeći – izuzev baš te 2018. godine, kada joj je preko računa prošlo dva milijuna kuna. U prošloj godini uprihodila je tek desetinu tog iznosa, a poslovni servisi daju joj lošu ocjenu boniteta i predviđaju „visoku vjerojatnost kritičnog događaja u poslovanju“. U bilancama ove tvrtke ipak stoje „građevinski objekti“, procijenjeni na oko 1,5 milijuna kuna, pa se pretpostavlja da se veći dio, ili čak kompletan taj iznos, odnosi upravo na prostor u Jadranovu.

Komentiraj