Nova ministrica poljoprivrede brani ravnateljicu agencije koju zbog zloporaba istražuje OLAF

Marija Vučković na samom početku mandata suočila se s paradoksalnim slučajem jer Europski ured za borbu protiv prevara istražuje vrlo ozbiljne optužbe protiv Matilde Copić, ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi koja raspolaže s dvije milijarde eura iz europskih fondova

Marija Vučković, tek postavljena nova ministrica poljoprivrede, smjesta se suočila s vrlo neugodnim problemom, koji želi ignorirati, ali prema svemu sudeći neće moći. Naime, problem je dobio međunarodne i europske dimenzije, budući da se njime počeo baviti i OLAF, moćni Europski ured za borbu protiv prevara, ključni ured Europske komisije za suzbijanje korupcije i nelegalnog korištenja europskih fondova. Za novu ministricu posebno je neugodno to što je slučaj zapravo paradoksalan i na neki način paradigmatski za hrvatske prilike. OLAF pod sumnjom da je osobno zlorabila fondove Europske unije i na prevaru dobila neka sredstva od nje istražuje osobu koja je na čelu ključne agencije hrvatskog Ministarstva poljoprivrede zadužene za raspoređivanje dviju milijardi eura sredstava Europske unije za pomoć hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima. Sredstva za koja je ta osoba navodno pokušala svojedobno prevariti Europsku uniju nisu velika, štoviše, ta osoba je nakon što je otkrivena ta sredstva i vratila, ali sama činjenica da osoba koja je pokušala osobno zloupotrijebiti fondove Europske unije, te je pod istragom, sada u hrvatskoj poljoprivredi raspolaže s dvije milijarde eura europskog novca je nedopustiva.

Europski ured za borbu protiv prijevaraOLAF – istražuje optužbe protiv ravnateljice hrvatske Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) Matilde Copić zbog sumnje da su joj protupravno isplaćena sredstva iz europskih fondova na ime njenog OPG-a. Nacional je u posjedu dokumenta broj OC/2018/0625 iz OLAF-a iz lipnja prošle godine koji potvrđuje da je ovo europsko tijelo pokrenulo istražne radnje temeljem prijave u kojoj su iznesene vrlo ozbiljne optužbe protiv Matilde Copić, a koja se djelomično temelji i na otkrićima objavljenim u tjedniku Nacional. Matilda Copić ravnateljica je Agencije koja u razdoblju od 2014. do 2020. hrvatskim ribarima i poljoprivrednicima putem raznih natječaja treba dodijeliti nešto više od dvije milijarde eura europskog novca.

Nacional je u posjedu dokumenta iz lipnja prošle godine koji potvrđuje da je OLAF pokrenuo istražne radnje na temelju prijave u kojoj su iznesene vrlo ozbiljne optužbe protiv Matilde Copić

Upravo zbog toga ova je državna Agencija jedna od najvažnijih kada je u pitanju uspješnost povlačenja sredstava iz europskih fondova, a ovo otkriće pokazuje da je na čelu te institucije osoba koju istražuje krovno europsko tijelo za borbu protiv prevara. Novi je to potencijalni udarac za Vladu Andreja Plenkovića koji je nedavno zbog niza afera smijenio potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a sada je pod istragom i njegova bliska suradnica koju je upravo Tolušić postavio na tako visoku poziciju.

Nacional je od anonimnih izvora dobio i prijavu koja je podnesena protiv ravnateljice APPRRR-a Matilde Copić temeljem koje je OLAF reagirao. U toj je prijavi detaljno objašnjeno zašto bi OLAF trebao istražiti rad jedne od najbližih suradnica sada već bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je na samom početku svog mandata u ovom Ministarstvu Matildu Copić postavio za ravnateljicu APPRRR-a. Tolušić je cijeli svoj mandat branio Matildu Copić i nije ju smijenio usprkos nizu skandala u koje je ona bila upletena, a veliki dio njih otkrio je i Nacional.

Posebno je zanimljivo da se u prijavi OLAF-u osim imena Matilde Copić spominje i ime pomoćnice ravnateljice za koordinaciju, međunarodne i horizontalne poslove Božane Bešlić u čiju nadležnost spada baš nadzor nepravilnosti i pokušaja prevara. Već sama činjenica da je osoba koja je zadužena za nadzor mogućih prevara s europskim poljoprivrednim fondovima i sama upletena u potencijalne prevare pokazuje da nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković ima težak zadatak uvesti red u svoj sektor. Međutim, ako je vjerovati odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede na upit Nacionala, čini se da ravnateljica APPRRR-a Matilda Copić ima povjerenje i nove ministrice te da će i dalje ostati na čelu te Agencije.

Naime, iz Ministarstva poljoprivrede su na upit Nacionala o mogućoj istrazi Matilde Copić od strane OLAF-a poslali odgovor u kojem se navodi i da Matilda Copić uživa puno povjerenje ministrice Marije Vučković: „OLAF nije zatražio očitovanje Ministarstva poljoprivrede o možebitnoj prijavi protiv ravnateljice APPRRR Matilde Copić. Matilda Copić ima povjerenje ministrice Vučković.“

O načinu na koji je Matilda Copić stigla na čelo APPRRR-a Nacional je ekstenzivno pisao u protekle dvije godine, a pisao je i o beskrupuloznom načinu na koji je ravnateljica uz potporu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na vodeća mjesta u Agenciji postavila svoje dugogodišnje suradnike s kojima ima dvije ključne poveznice – koautori su knjige o europskim fondovima koju je objavila tvrtka bivše zastupnice HDZ-a u Europskom parlamentu Ivane Maletić i svi su članovi HDZ-a. Uz Matildu Copić riječ je o već spomenutoj Božani Bešlić te o Davorki Žagar, Kristini Kosor i Saši Bukovcu. Svi oni navedeni su kao suautori knjige „EU projekti – od ideje do realizacije“ zajedno s Ivanom Maletić čija je tvrtka Tim 4 Pin bila izdavač. Matilda Copić je u APPRRR stigla u siječnju 2017. a da prije toga nije imala nikakvog iskustva u radu s poljoprivrednim fondovima koji su po svojoj strukturi i načinu provedbe i isplate potpuno drugačiji od ostalih europskih fondova te su zato i izdvojeni u posebnu kategoriju.

Osam mjeseci kasnije, 1. rujna 2017. u APPRRR stiže i Božana Bešlić, a nedugo zatim u tu su agenciju zbrinuti i ostali autori spomenute knjige, Jedan od autora knjige Saša Bukovac došao je na mjesto pomoćnika ravnateljice Copić za ruralni razvoj, a Davorka Žagar postaje pomoćnica ravnateljice za financije. Posao u APPRRR-u dobila je i još jedna suautorica knjige Kristina Kosor, za koju je Nacional otkrio da je prijavljena na istoj adresi na kojoj stanuje i Matilda Copić, na Kennedyjevom trgu u Zagrebu. Sve ovo navedeno je u ekstenzivnoj prijavi protiv Matilde Copić temeljem koje je OLAF počeo utvrđivati činjenice o radu ravnateljice APPRRR-a.

‘OLAF nije zatražio očitovanje Ministarstva poljoprivrede o možebitnoj prijavi protiv ravnateljice APPRRR-a Matilde Copić. Matilda Copić ima povjerenje ministrice Vučković’, kažu iz Ministarstva poljoprivrede

Međutim, ono što će istražitelje OLAF-a vjerojatno najviše zanimati su isplate Matildi Copić od strane iste Agencije u kojoj je postala ravnateljica. Naime, u prijavi poslanoj OLAF-u navodi se da je Matilda Copić na tu funkciju imenovana 23. prosinca 2016., a na dužnost je stupila 1. siječnja 2017. No na službenim internetskim stranicama te Agencije je desetak dana prije imenovanja, 16. prosinca 2016., objavljeno kako je među 1002 obiteljska poljoprivredna gospodarstva i fizičkih osoba i njoj isplaćeno 56.915,25 kuna, odnosno polovina iznosa od 113.830,50 kuna (15.000 eura), s koliko ta Agencija financira projekte malih poljoprivrednika.

Matilda Copić taj je iznos nakon što je Telegram otkrio da joj je isplaćen dio novca vratila, ali za nju je puno gore što je kasnije otkriveno da je do tog novca došla na, u najmanju ruku, sporan način. Naime, Matilda Copić je novac dobila temeljem natječaja kojim je propisano da mali poljoprivrednici sredstva mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme, te kupnju, građenje ili opremanje objekata u kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja ili prerada. No činjenica koja bi mogla biti posebno interesantna istražiteljima OLAF-a jest da Matilda Copić nije u vlasništvu imala nikakvo poljoprivredno zemljište, a njen OPG je bio prijavljen na adresu u centru Zagreba.

Postavilo se i pitanje kako je Matilda Copić istovremeno mogla voditi OPG i raditi na poslovima u državnoj upravi budući da je u godinama prije nego što je postala ravnateljica radila u Agenciji za regionalni razvoj, i to još od rujna 2009. Suočena s optužbama, Matilda Copić se branila da je na zemlji koja se nalazi u šibenskom kraju radila tijekom vikenda i godišnjeg odmora. Zanimljivo je i da je vlasnik zemljišta na kojem je „radila“ Matilda Copić njen otac Ivan Copić.

Ta je činjenica interesantna jer je još jedan OPG dobio poticaje za rad na zemljištu koje je u njegovom vlasništvu. Riječ je o drugoj osobi koja se spominje u prijavi OLAF-u – Božani Bešlić. Osoba koja je u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zadužena za otkrivanje potencijalnih prevara je prije dolaska u ovu Agenciju, 20. srpnja 2015., u vrijeme kada je radila u Agenciji za regionalni razvoj, istoj onoj u kojoj je radila i Matilda Copić, otvorila OPG.

Već u srpnju sljedeće 2016., dakle za samo godinu dana postojanja OPG-a, odobren joj je poticaj u iznosu od 15.000 eura (113.830,50 kuna), a u rujnu iste godine polovina tog iznosa, 56.915,25, joj je i isplaćena. Slično kao u slučaju njene šefice, Božana Bešlić je navedeni iznos vratila kada je u medijima izašao podatak da je primila poticaje, a nedugo zatim je svoj OPG u potpunosti i ugasila. Sada zatvoreni OPG, koji je bio prijavljen u Savskoj Opatovini 121, na katastarske je čestice broj 1092, 1093 i 605/2 u katastarskoj općini Pokrovnik pokraj Drniša prijavljen kao mjesto gdje se obavlja poljoprivredna djelatnost. Vlasnik te zemlje je Ivan Copić, otac ravnateljice Matilde Copić. No OPG-ovi Matilde Copić i Božane Bešlić nisu bili jedini OPG-ovi na zemlji u vlasništvu Ivana Copića. Osim Matilde Copić i Božane Bešlić, ta je zemlja poslužila kao podloga za osnivanje OPG-a i samog Ivana Copića, ali i njegovog sina Tomislava što, prema navodima u prijavi OLAF-u, predstavlja tipičan primjer tzv. umjetnih uvjeta za otvaranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pomoću kojih se onda dobivaju sredstva APPRRR-a. No ni tu nije kraj spornim poticajima koji su povezani s Matildom Copić i njenim ocem, a koji su navedeni u prijavi OLAF-u.

Naime, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, donesenim u ožujku 2018., raspolaganje obradivim državnim zemljištem tadašnji ministar Tomislav Tolušić je ponovno prepustio lokalnim samoupravama. Međutim, dio zemljišta je i dalje ostao u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, primjerice zemljišta na rubu šuma službeno potpadaju pod Hrvatske šume, a to su zapravo hektari i hektari pašnjaka koji su se – uglavnom bez ikakve zakupnine – koristili za ispašu stoke.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi koje je objavio Net.hr, u tisućama hektara zemljišta koje je u ponudi našao se i dio hektara koje za ispašu svoje stoke koristi i OPG Ivan Copić. On je, dakle, bez kune zakupa koristio državnu zemlju, pašnjake, i na temelju tih pašnjaka ubirao poticaje koji su isplaćivani preko Agencije kojom rukovodi njegova kći.

Osim Matilde Copić u prijavi se spominje i ime njene pomoćnice za koordinaciju, međunarodne i horizontalne poslove Božane Bešlić, u čiju nadležnost spada upravo nadzor nepravilnosti i pokušaja prevara

Ministar Tolušić je Matildi Copić sve ovo tolerirao te je bez problema za vrijeme njegovog mandata nastavljala obavljati svoju dužnost bez obzira na sve navedene afere koje su otkrivene u hrvatskim medijima te su navedene u prijavi OLAF-u. Možda je Tolušić prema Matildi Copić bio popustljiv jer se na listi onih koji su dobili poticaje našao i njegov punac Antun Held koji je nakon serije zanimljivih manevara smanjio vrijednost svog OPG-a te mu je kao malom poljoprivredniku isplaćeno 15 tisuća eura za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, ali je nedugo zatim ponovno povećao vrijednost svog OPG-a u čije je vlasništvo vraćen veliki staklenik te više nije spadao u kategoriju malih poljoprivrednika. Osoba koja je trebala provjeravati nepravilnosti u ovom, ali i u cijelom nizu drugih slučajeva, već je nekoliko puta spomenuta pomoćnica ravnateljica APPRRR-a Božana Bešlić.

Nema sumnje da istražitelji OLAF-a detaljno proučavaju svaki segment poslovanja tih OPG-ova i način na koji su dobili poticaje od Agencije za plaćanje u poljoprivredi te je moguće da zato i nakon godinu dana još uvijek nisu objavili detalje ovog slučaja. Nacional je upit o ovom slučaju poslao OLAF-ovom odjelu za odnose s medijima i nakon što do prošloga petka nismo dobili nikakav odgovor telefonom smo kontaktirali taj ured, iz kojeg nam je poručeno da OLAF nema praksu komentirati istrage te da ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti da se protiv nekog dužnosnika vodi aktivna istraga.

No već sama činjenica da postoji dokument koji pokazuje da se OLAF bavi optužbama protiv čelnice jedne od najvažnijih agencija u poljoprivredi, o kojoj ovisi sudbina tisuća hrvatskih poljoprivrednika, dovoljno je neugodna ne samo za novu ministricu poljoprivrede nego i za premijera Andreja Plenkovića.

 

Komentiraj