Nova ljevica uputila zahtjev Vladi i Berošu zbog situacije u Klinici za tumore

Nova ljevica u srijedu je uputila zahtjev ministru zdravstva Viliju Berošu zbog situacije u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Kako navode, u samo dva tjedna u toj je klinici otkaz dalo dalo troje radiologa i prešlo na druga radna mjesta unutar javnog sektora. Bolnica trenutno ima na raspolaganju svega tri zaposlena radiologa, od kojih je jedan na bolovanju, ističu.

“Radi se o jednoj od najvažnijih hrvatskih zdravstvenih ustanova za kompletnu obradu onkoloških bolesnika. Ne ulazeći svaku fazu genezu ove dugogodišnje krize, možemo samo konstatirati kako je očito da je izazvana devijantnim ponašanjem dijela rukovodećeg kadra i katastrofalnim nemarom zdravstvene administracije, na što upućuje činjenica da posljednji val otkaza nije motiviran odlaskom na bolje plaćene poslove. Uznemirujuće je da se tako nešto događa i da najteži bolesnici ostaju bez pravovremene dijagnostike, o kojoj im doslovno ovise životi”, navodi Nova ljevica.

Od Vlade i ministra zdravstva Vilija Beroša traže da hitno i bez odgode stabiliziraju sustav dijagnostike onkoloških bolesti, na način da preusmjere raspoložive radiologe na dopunski ili stalni rad u Kliniku za tumore u Zagrebu.

“Čim se to riješi, očekujemo od Ministarstva zdravstva da javno iznese plan rješavanja dugogodišnje krize u jednoj od najvažnijih klinika u zemlji. Podsjećamo da ona traje od 2013. godine, kada je protiv predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice dr. Dijane Zadravec čak 19 liječnika s radiologije nadležnim tijelima uputilo dopis, tvrdeći da je predstojnica nasilna, manipulativna i da je prijetila zaposlenicima. Punih osam godina, dakle, nitko nije napravio ništa da utvrdi činjenice, razriješi sukobe u strateški važnoj kliničkoj bolnici i time istovremeno zaštiti bolesnike i medicinski kadar. Akutne posljedice tog nemara alarmantne su i moraju biti sanirane odmah”, poručuju iz Nove ljevice.

Komentiraj