Nova ljevica traži da svaki cijepljeni dobije sve podatke o cjepivu

Nova ljevica (NL) predložila je da Hrvatska, neovisno o Europskoj agenciji za lijekove (EMA), ocijeni ruska i kineska cjepiva, a traži i da svi cijepljeni u Hrvatskoj dobiju ključne podatke o cjepivu koje su primili.

” Ministarstvo zdravstva i HALMED trebaju neovisno o EMA-i evaluirati podatke ruskih i kineskih proizvođača cjepiva pa ih, ovisno o nalazima, učiniti dostupnim hrvatskom javnom zdravstvu ili ih argumentirano odbaciti kao opciju u rješavanju ove krize”, stoji u priopćenju Nove ljevice, u kojemu se dodaje kako “”zasad nema znakova da su ta cjepiva ona lošija od onih koja se proizvode na zapadu”.

“Svi cijepljeni na teritoriju RH trebali bi potpisati informirani pristanak, koji će sadržavati sve ključne podatke o cjepivu koje su primili, te upute za praćenje djelotvornosti i nuspojava. Takav postupak je standard za većinu dijagnostičkih i terapijskih procedura, a u ovom slučaju osigurava potpunu informiranost na općoj i individualnoj razini”, stoji u priopćenju NL.

Procjepljivanje stanovništva u Hrvatskoj NL je nazvala “političkom, javnozdravstvenom, komunikacijskom i moralnom krizom s elementima skandala”.

“Zbog slijepe poslušnosti prema EU institucijama koje su zakazale u pregovorima s proizvođačima cjepiva, Hrvatska je postala jedna od
najoštećenijih zemalja po količini cjepiva na 100 stanovnika”, a “još uvijek ne znamo hoće li se stanje poboljšati”, tvrde u NL i podsjećaju kako je “došlo do grabeža cjepiva za privilegirane, a procedura alokacije pokazala se korumpiranom, bez ikakvih posljedica za cijeli lanac odgovornih u Ministarstvu zdravstva, Kriznom stožeru i zdravstvenim institucijama”.

 

Komentiraj