Nova ljevica Split razvila transparent “Antifašizam temelj Hrvatske”. HSP: “Nije nego Domovinski rat”

Članovi Nove ljevice u petak su ispred splitske Galerije umjetnina organizirali performans tako što su razvili transparent s natpisom “Antifašizam temelj Hrvatske”. Poručili su kako je to njihova reakcija uoči sutrašnjeg 10. travnja “iza kojega se skriva ustaška ideologija”.

“Razlog današnjeg okupljanja je sutrašnji datum 10. travnja, koji svake godine izaziva polemiku u Hrvatskoj i splitskoj javnosti”, rekao je Karlo Pilko, predsjednika Nove ljevice Split.

Pilko je naglasio da nitko od okupljenih nema problem da se oda počast poginulima u Domovinskom ratu ali svi zajedno imaju “problem da se iza Domovinskog rata skriva i ustaška ideologija koja se 10. travnja uporno pokušava staviti u javni prostor”.

 

“Dakle 10. travnja 1941. godine izvršena je najgora izdaja u povijesti hrvatskog naroda kad smo predali hrvatski teritorij. To se više ne može dogoditi i ne vidim nijedan razlog zašto bi se bilo što obilježavalo na taj datum” rekao je Pilko govoreći o datumu proglašenja NDH.

Performans su podržali SDP, Pametno, Možemo, Radnička fronta i Srp te Udruge Vedra i Za bolji Split.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur kazao je i da je Split bio najjači antifašistički grad u Hrvatskoj s 12 i pol tisuća boraca.

“Za dom spremni je anticivilizacijski i antihrvatski jer je pod tim pozdravom izvršena predaja, poklanjanje Dalmacije fašističkoj Italiji”, kazao je Kotur.

Reakcija splitskog HSP-a

Splitski HSP je priopćenjem reagirao na performans. Poručili su kako je temelj hrvatske države Domovinski rat, a ne antifašizam.

“Umjesto da se bavite suštinskim problemima našega grada, vi ste ustrajni u prodavanju demagogije o antifašizmu kao temelju hrvatske države. Novac koji vaše stranke i udruge dobivaju iz gradskog i državnog proračuna nažalost se troši na ovakve bezvrijedne performanse u kojima bezuspješno pokušavate skupiti jeftine političke poene”, rekli su iz splitskog HSP-a.

Komentiraj