Nova ljevica: “Čeka nas epidemija mentalnih poremećaja, Vlada nije poduzela ništa”

Članice Nove ljevice u srijedu su, na Svjetski dan zdravlja, održale konferenciju za medije na kojoj su upozorile na eskalaciju mentalnih poremećaja i obiteljskog nasilja u doba pandemije koronavirusa. Istaknule su i da Vlada, u proteklih godinu dana, nije donijela nikakvu dugoročnu strategiju suočavanja s tim problemom.

“Čeka nas epidemija mentalnih poremećaja koju treba prevenirati i sanirati. Posljedice još uvijek ne vidimo, ali Vlada nije poduzela ništa”, reka je na Markovom trgu Ivana Kekin, predsjednica te stranke. Dodala je da je setom mjera Nove ljevice za poboljšanje mentalnog zdravlja i suzbijanje nasilja zatražila hitnu raspravu o alokaciji proračunskih sredstava za pomoć obiteljima bez posla i prihoda.

Ivana Kekin traži i proširenje javne mreže zaštite mentalnog zdravlja, kao i zapošljavanje nezaposlenih psihologa i socijalnih radnika u kriznim centrama i obrazovnim ustanovama. Istaknula je i da treba jačati telepsihijatriju kao važan alat u situaciji pandemije kako bi pomoć bila dosupna svima. “Hrvatski građani zaslužuju tu vrstu zdravlja”, poručila je predsjednica Nove ljevice.

Članica Odbora za zdravstvo Nove ljevice Nataša Škaričić komentirala je stanje u centrima socijalne skrbi u kontekstu tragedije djevojčice iz Nove Gradiške, zanemarivanja mentalnog zdravlja obitelji i nedostupnosti psihijatrijske i psihološke zaštite.

Nataša Škaričić iznijela je procjenu po kojoj oko 80 posto korisnika centara za socijalnu skrb ima dugotrajno neliječene mentalne teškoće u rasponu od alkoholizma do shizofrenije.

“Nema pokazatelja da se u proteklih godinu dana pandemije proširila mreža zaštite i podrške mentalnom zdravlju. Pravo stanje je nemoguće detektirati jer hrvatsko zdravstvo nema ni minimalne transparentnosti, a liste čekanja na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ukazuju na alarmantan zastoj u pružanju ovog oblika zaštite”, rekla je.

Za psihološku pomoć preko besplatnih telefonskih linija rekla je da su otvorene samo radnim danom od 10 do 18 sati i da nema podataka o njihovoj koristi u situaciji velike krize. Zaključila je da je zadnji natječaj HZZO-a za proširenje mreže u području zaštite mentalnog zdravlja raspisan 2018. godine.

Komentiraj