NOVA KRIZA NA POMOLU Ustavni sud ocjenom odluke o financiranju gradova može izazvati nove napetosti

Ustavni sud trebao bi tijekom tekućeg tjedna donijeti odluku o zahtjevu Udruga gradova i općina, koji su od Ustavnog suda tražili ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, po kojem bi od početka tekuće godine zbog drugačijeg raspoređivanja i izmjena Zakona o porezu na dohodak one imale dvije milijarde kuna manje prihoda.

[quote_box_center]

  • Ustavni sud trebao bi tijekom tekućeg tjedna donijeti odluku o zahtjevu Udruga gradova i općina, koji su od Ustavnog suda tražili ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, po kojem bi od početka tekuće godine zbog drugačijeg raspoređivanja i izmjena Zakona o porezu na dohodak one imale dvije milijarde kuna manje prihoda
  • Neki politički izvori bliski opoziciji tvrde suprotno, navodeći da raspolažu jasnim indikacijama da bi Ustavni sud i u ovom slučaju mogao zakomplicirati rad Vlade

[/quote_box_center]

Podnositelji zahtjeva smatraju da je Vlada osim Ustava i Poslovnika Vlade donošenjem izmjena tog Zakona prekršila i europsku Povelju o lokalnoj samoupravi. Ako bi Ustavni sud taj Zakon proglasio neustavnim, to bi moglo proizvesti nove napetosti.

Tvrdi se da bi u tom slučaju moralo doći do raznih rebalansa, kako državnog, tako i lokalnih proračuna. To bi pak moglo dovesti do novih političkih trzavica i prepucavanja te dodatno zakomplicirati rad Vlade u zadnjoj godini tekućeg mandata. Izvor blizak Ustavnom sudu ispričao je Nacionalu da bi podnositelji spomenutog zahtjeva mogli na koncu biti nezadovoljni jer bi Ustavni sud vrlo vjerojatno mogao ocijeniti da je taj Zakon ipak u skladu s Ustavom.

Neki politički izvori bliski opoziciji tvrde suprotno, navodeći da raspolažu jasnim indikacijama da bi Ustavni sud i u ovom slučaju mogao zakomplicirati rad Vlade.

Komentiraj