Davorin Visnjic/PIXSELL

REKORDAN BROJ KONCERATA Najavljena nova koncertna sezona u Lisinskom

Ravnatelj dvorane Dražen Siriščević najavio je novu i sadržajem bogatu sezonu u Lisinskom. U novoj sezoni slavi se i 200 godina od rođenja Vatroslava Lisinskog.

Za sljedeću sezonu najavljeno je 16 koncerata, od kojih valja izdvojiti simfonijske orkestre iz Zagreba i Minhena, filharmoniju BBC-ja, Bečke simfoničare i filharmoniju iz Šangaja te ponovni nastup pijanista Ive Pogorelića i zbora Bečki dječaci. Nova sezona donosi rekordan broj koncerata iz ciklusa Lisinski subotom.

Ponovno se vraća i pijanist Jevgenij Kisin koji će ove godine svirati samo Beethovena. Nastupit će i orguljaš crkve Notre Dame Oliver Latry koji uvijek svira isključivo francuski repertoar.

Najavljen je koncert Mužek & Trio koji se trebao održati 8. travnja, ali nije održan zbog bolesti tenora Tomislava Mužeka. Novi datum koncerta je 26. svibnja.

Novi ciklus otvorit će se 21. rujna koncertom Simfonijskog orkestra i zbora Hrvatske radiotelevizije u čast 200-te godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog. Tim će se koncertom napraviti presjek stvaralaštva Lisinskog i prijeći kroz sve njegove forme. Na koncertu će se čitati i pisma Lisinskog i svjedočanstva ljudi iz njegovog vremena.

Na konferenciji za novinare podsjetilo se na nepravdu i manjak poštovanja suvremenika prema Lisinskom. Zato se nova koncertna sezona zove „Ljubav bez zlobe?“ zato jer još uvijek ne znamo jesmo li nešto naučili o poštovanju i vrednovanju umjetnosti. „Nadamo se da će se taj upitnik brzo izbrisati“, rekao je Siriščević.

U spomen na preminulog dirigenta Vjekoslava Šuteja sprema se Verdijev Rekvijem pod dirigentskom palicom Ivana Repušića. „Bio je veliki prijatelj, veliki čovjek i veliki dirigent“, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prisjećajući se velikog dirigenta Šuteja.

Komentiraj

Source:Igor Jurdana