Nova kazna doživotnog zatvora za bivšeg egipatskog predsjednika Mursija

EPA/MOHAMED HOSSAM

Egipatski sud je u subotu osudio na kaznu doživotnog zatvora bivšeg islamističkog predsjednika Mohameda Mursija zbog špijunaže za Katar, izvijestio je novinar AFP-a nazočan na suđenju.

Bivšem predsjedniku, kojeg je u srpnju 2013. svrgnula vojska i koji je u drugim postupcima već osuđen na smrtnu i na kaznu doživotnog zatvora, sudilo se zajedno s još desetoricom suoptuženika za navodnu predaju “dokumenata povezanih s nacionalnom sigurnosti” Kataru, navodi se u optužnici.

Na doživotni zatvor, što u Egiptu znači 25 godina, osuđen je zbog toga što je bio na čelu “ilegalne organizacije”. Usto je proglašen krivim zbog toga što je “otuđio tajne dokumente povezane s državnom sigurnošću”, izjavio je za AFP njegov odvjetnik Abdel Moneim Abdel Maqsoud.

Mursi je ipak oslobođen po točki optužnice za špijunažu. Šestorica njegovih suoptuženika su po toj točki osuđeni na smrtnu kaznu.

Ovo je četvrto suđenje Mursiju, članu Muslimanskog bratstva, koje su vlasti proglasile terorističkom organizacijom. Bivši predsjednik je u trima odvojenim sudskim postupcima već osuđen na smrt, na doživotni zatvor i na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Otkako je Mursija s vlasti svrgnuo bivši vojni zapovjednik i sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, njegovi su pristaše u Egiptu žrtve krvava progona.

Komentiraj