NOVA IZRAELSKA PONUDA Hrvatskoj nude mješovitu F-16 flotu?

Pixabay

Specijalizirani portal FlightGlobal u ponedjeljak je objavio kako izraelsko ministarstvo obrane nudi Hrvatskoj opskrbu miješanom flotom od 12 Lickheed Martin F-16.

Sada se nude F-16C/D iz aktivne službe u izraelskim zračnim snagama, budući da se ta služba sprema “umiroviti” neke od svojih primjeraka. Izraelska ponuda bi tako mogla, prenosi Obris, uključivati mješavinu C/D modela ovih aviona i već iz službe povučenih F-16A/B koje se prethodno nudilo hrvatskoj vladi, prenosi Obris.

Osim Izraela, Hrvatska ima i ponudu iz Švedske, koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

Kako je Nacional pisao u posljednjem broju, hrvatska vlada za desetak dana trebala bi donijeti konačnu odluku oko kupovine borbenih zrakoplova kojom bi se obnovila zastarjela flota. Po svim dostupnim informacijama, Vlada bi trebala odlučivati između dviju ponuda, one izraelske, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedske koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

Švedski SAAB tako u svojoj ponudi nudi novi Gripen C/D s najnovijim paketom MS20 koji trenutno posjeduje samo Švedsko ratno zrakoplovstvo, dok Izraelci nude zrakoplove koje bi u trenutku isporuke bili stari više od 30 godina, ali su u startu nekoliko stotina milijuna dolara jeftiniji od Gripena.

Nove Gripene Hrvatskoj nudi obitelj koja već stoljeće i pol upravlja švedskim gospodarstvom

Komentiraj