Nina Djurdjevic/PIXSELL

Nova Gradiška: U drugi krug izbora za gradonačelnika SDP-ov Vinko Grgić i HDZ-ov Dražen Oršulić

Stanovnici Nove Gradiške gradonačelnika će izabrati u drugom krugu prijevremenih izbora, u koji idu Vinko Grgić (SDP), kandidata koalicije SDP – Hrvatski laburisti-stranka rada s 37,54 posto osvojenih glasova i Dražen Oršulić (HDZ), kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS, s 27,42 posto glasova.

Vinko Grgić je u jučerašnjem prvom krugu izbora po neslužbenim rezultatima gradskog izbornog povjerenstva osvojio 1777 glasova odnosno 37,54 posto, a Dražen Oršulić 1298 to jest 27,42 posto glasova birača izašlih na birališta. Na trećem mjestu s osvojena 1163 ili 24,57 posto glasova je dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović, a Dubravko Gubić, kandidat HDSSB-a, osvojio je 416 to jest 8,79 posto glasova.

Na izborima za 17 mjesta u Gradskom vijeću sudjelovalo je šest lista. Prema neslužbenim rezultatima, lista koalicije SDP – Hrvatski laburisti-stranka rada osvojila je s 34,58 posto glasova sedam mjesta u Gradskom vijeću; pet mjesta osvojila je koalicija HDZ-HSS-HSP AS s 28,80 posto osvojenih glasova; četiri vjećnička mjesta pripala su Kandidacijskoj listi Željka Bigovića koja je dobila 21,89 posto glasova, a jedno vjećničko mjesto pripalo je listi HDSSB-a, koja je dobila 9,11 posto glasova.

Od ukupno 12.562 birača, na prijevremene izbore izašlo je 37,6 posto birača. Izborna povjerenstva na 14 biračkih mjesta utvrdila su da je u glasačkim kutijama bilo 80 nevažećih glasačkih listića. Predsjednica gradskog izbornog povjerenstva Lidija Klašnja Petrović za Hinu je potvrdila kako su izbori protekli u miru.

Prijevremeni izbori u Novoj Gradiški posljedica su neusvajanja proračuna za 2016. godinu. Dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović koji je na lokalnim izborima izabran na listi koalicije HDZ-HSS-HSP AS za svoj prijedlog proračuna nije dobio podršku vijećnika HDSSB-a, koja je bila presudna u aktualnom mandatu gradske vlasti u Novoj Gradiški. Željko Bigović nakon toga nije dobio ni podršku stranačkih kolega u HDZ-ovom gradskom odboru, te je HDZ za svog kandidata istaknuo Dražena Oršolića.

Bigović je potom prikupio dovoljno potpisa i na izbore za Vijeće i za gradonačelnika izašao s vlastitim listama. U finišu predizborne kampanje kao iznenađenje podršku su mu došli dati i Mostovci, ministar gospodarstva Tomislav Panenić i Antun Šprlje, ministar pravosuđa.

Nova Gradiška najveća je jedinica lokalne samouprave u kojoj su jučer održan prijevremeni izbori.

Komentiraj