Nova glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek položila prisegu

Zlata Hrvoj -Šipek, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske, imenovana na sjednici Hrvatskoga sabora 18. svibnja 2020. godine položila je u utorak prisegu pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem

Hrvoj-Šipek je kazala da je ponosna što je prva žena na ovoj funkciji te što je izgovorila novi tekst prisege. U obraćanju je istaknula kako će štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak Hrvatske.

“Zahvaljujem na povjerenju na ovu visoku i odgovornu poziciju. U ovom trenutku uz osjećaj odgovornosti imam i osjećaj ponosa što sam prva žena imenovana na mjesto glavne državne odvjetnice. Ponosna sam i što sam prva osoba koja je izgovorila novi tekst prisege. Svjesna sam značenja današnje prisege i značaja zadaće Državnog odvjetništva i težine odgovornosti koju preuzimam. Svjesna sam i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja građana prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju Državnog odvjetništva u duhu dane prisege na putu vladavine prava prema visoko postavljenim ciljevima, učinkovito procesuiranje kaznenih djela”, rekla je.

“Čvrsto sam uvjerena da ću svojim predanim radom, uz podršku kolega, dokazati da je Državno odvjetništvo samostalno i neovisno pravosudno tijelo u koje naši građani mogu imati povjerenje”, zaključila je nova glavna državna odvjetnica.

Podsjetimo, Hrvoj-Šipek je izabrana na mjesto glavne državne odvjetnice glasovima 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv. Za Hrvoj Šipek Vlada se odlučila nakon razgovora sa šestero kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Njenim izborom popunit će se čelno mjesto u DORH-u upražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića Nacionala da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Komentiraj