epa

NOVA ERDOGANOVA ČISTKA Turska zatočila 60 dužnosnika sigurnosti osumnjičenih za veze s pučistima

Turska je uhitila 60 dužnosnika sigurnosti, u sveobuhvatnoj operaciji provedenoj u četvrtak, koje sumnjiči da su povezani s prošlogodišnjim pokušajem puča, javila je turska novinska agencija Anadolija.

Vlasti su izdale nalog za uhićenje 108 bivših dužnosnika sigurnosti u operaciji koja je provedena u glavnom gradu Ankari i u još 30 provincija, navela je agencija.

Za osumnjičene se vjeruje da su povezani s klerikom Fetullahom Gulenom, koji živi u Americi, a kojega Turska okrivljuje da stoji iza pokušaja puča, izvedenog u srpnju 2016. Gulen pak opovrgava umiješanost u taj udar te ga je i osudio.

Više od 50.000 ljudi, uključujući sigurnosne dužnosnike, vojne i civilne dužnosnike turske vlasti su uhitile nakon neuspjelog pokušaja udara.

Takav obračun s tolikim brojem ljudi digao je na noge turske saveznike na Zapadu i skupine za ljudska prava, koji tvrde da turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan koristi činjenicu o pokušaju udara za obračun s političkim neistomišljenicima.

Vlada pak tvrdi da su mjere, koje se provode uz uvedeno izvanredno stanje nakon udara, potrebne kako bi se Turska obranila od sigurnosnih prijetnji.

Komentiraj