Na naslovnicama tiskanih medija u Srbiji od srpnja do listopada ove godine po prvi puta je više negativnih nego pozitivnih tekstova o srbijanskoj vladi i premijeru Aleksandru Vučiću, pokazala je najnovija analiza medija koja će u ponedjeljak biti objavljena u Beogradu.

Riječ je o analizi naslovnica vodećih srpskih tiskanih dnevnih i tjednih listova koju dvije godine unazad provodi Institut za javnu politiku u suradnji s Medijskim arhivom Ebhart i stručnjacima za medije.
Od svih članova srbijanske vlade najviše negativnih tekstova napisano je o premijeru Vučiću, a broj negativnih tekstova o predsjedniku vlade premašuje broj pozitivnih, što je prvi put u posljednje dvije godine, otkad se analiza Kvartalni medijametar.
Analiza pokazuje da na naslovnicama dominira politika, a politički akteri iz zemlje i inozemstva u promatranom su periodu zauzeli tri četvrtine mjesta od svih osoba iz javnog života koje su se našle na naslovnim stranama srbijanskog tiska.
U usporedbi afirmativnih tema s inozemnom problematikom najviše je pozitivnih tekstova napisano o Rusiji – 25 posto, čak dvostruko više nego o EU-u koja je zauzela 12,5 postotaka naslovnica.
Po broju naslovnica, kako navodi agencija Tanjug, srbijanski premijer i dalje dominira u odnosu na ostale aktere političke scene u Srbiji – ima ih čak 630, ali je većina negativnih.
Po broju naslovnica Vučića prate Ivica Dačić s 240 pojavljivanja i Tomislav Nikolić kojeg je na naslovnim stranama srbijanskog tiska bilo 198 puta od srpnja do listopada.
Od političara s oporbene scene najviše je prostora dobio donedavni vođa Demokratske stranke Bojan Pajtić – 92 naslovnice, Vojislav Šešelj (90) i Boris Tadić (74), ali je najviše negativnih tekstova imao šef radikala Vojislav Šešelj.
Među inozemnim ličnostima iz svijeta politike u srbijanskom tisku apsolutno dominira ruski predsjednaik Vladimir Putin – 130 naslovnica, što je u zbroju više nego što su imali njemačka kancelarka Angela Merkel (47) i američki predsjednik Barack Obama (54).
Slijede institucije i dužnosnici EU – Europska komisija (41), Federica Mogherini (29), Johannes Hahn (29), Jean-Claude Juncker (25), Michael Davenport (21).
Analiza je pokazala da se u srbijanskom tisku i dalje izrazito negativno izvješćuje o regionalnim odnosima, a sa 74,58 posto dominiraju “hrvatske vlasti”, uz stalno podsjećanje na sukobe i neriješena pitanja u regiji, pri čemu ukupno trećina tekstova ima negativne konotacije.

Obajavljenim tekstovima, kako Tanjug presnosi ocjene analitičara Medijametra, moglo bi se prigovoriti da su, “suprotno moralnim i profesionalnim standardima, nebalasirani”, to jest da se temelje na ocjenama jednog sugovornika ili stavovima različitih sugovornika koji imaju ista polazišta i uvjerenja, dok je profesionalno izbalansirana samo jedna petina – 20,43 posto, svih analiziranih tekstova.
Najnoviji Kvartalni medijametar bit će predstavljen u ponedjeljak, a rađen je na uzorku od 2. 012 tekstova sa naslovnica dnevnog i tjednog tiska od srpnja do listopada ove godine.

Komentiraj