Uhićena bivša tužiteljica, njen suprug i Piruška Canjuga. DORH povukao optužnicu protiv Todorića

U novoj policijskoj akciji, u utorak je, po nalogu USKOK-a, na zagrebačkom području, uhićeno više osoba.

Među uhićenima su i bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, piše Jutarnji list. Njihov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković potvrdio je Jutarnjem tu informaciju dodajući da za sada ne zna zbog čega su uhićeni.

Oglasila se policija

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb – u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su rano jutros realizaciju novog kriminalističkog istraživanja, za koje su saznanja proizašla iz ranije dovršenih kriminalističkih istraživanja iz rujna 2020., odnosno travnja 2021. godine.

Današnjim, novim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi na području PU zagrebačke bit će obuhvaćeno više osoba – od čega je jedna osoba tada obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona – a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Tijekom današnjeg dana provodit će se i dokazne radnje”, piše policija.

Priopćenje USKOK-a

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje se provode u Zagrebu i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarska kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da je jedna od osoba protiv kojih se provode hitne dokazne radnje obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, priopćili su.

Uhićena i Piruška Canjuga

Index neslužbeno doznaje da su uhićenja povezana s aferom Agrokor. Naime, Mirela Alerić Puklin vodila je predmet u slučaju Piruške Canjuge, jedne od okrivljenih u slučaju Agrokor. Sumnja se da je Mirela Alerić Puklin davala podatke Piruški Canjugi o sporu u predmetu kojeg je vodila protiv nje.

Uhićena je i Piruška Canjuga, potvrdio je za N1 odvjetnik Anto Nobilo.

Piruška Canjuga je početkom listopada 2020. oslobođena optužbi u tzv. malom Agrokoru, zajedno s bivšim vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem i suoptuženima Antom Huljevom i Nicole De Rossi. Optužena je i u glavnom slučaju protiv Todorića i njegovih suradnika koji su, prema još nepotvrđenoj optužnici, Agrokor oštetili za 1,2 milijarde kuna.

No, dodaje Index, suprug bivše tužiteljice uhićen je zbog druge stvari. Goran Puklin, direktor iz Hrvatske lutrije te još jedna osoba iz jedne tvrtke, a u kojoj je Puklin uključen u poslovanje, sudjelovali su, kako se sumnja, u namještanju javnog natječaja vrijednog više milijuna kuna. Riječ se o IT uslugama.

Tko je Goran Puklin? Bio je predsjednik Mladeži zagrebačkog HDZ-a, kod njega pronađeni Kovačevićevi milijuni

Sumnjivi milijuni

Ova bivša tužiteljica poznata je po tome što je radila na predmetu Agrokor. Podnijela je ostavku nakon što se prošle godine njezin suprug našao na meti USKOK-a jer je kod njega pronađeno oko 4 milijuna kuna za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, okrivljenom u aferi Janaf.

O sumnjivim milijunima pisao je Nacional u listopadu prošle godine. Tada su povjerljivi dokumenti otkrili da je tijekom istrage o aferi Janaf DORH sasvim slučajno ustanovio vrlo suspektne činjenice vezane uz državnu tužiteljicu Mirelu Alerić Puklin.

EKSKLUZIVNO: Kako je prateći Kovačevićeve torbe USKOK zaplijenio sumnjive milijune supruga zagrebačke tužiteljice

“Novac pronađen u mojem stanu, kojeg koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga. Sve okolnosti inkriminiranog događaja bit će predmet dokaznog postupka tijekom kojeg će biti potrebno razmotriti sve relevantne okolnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog i istinitog činjeničnog stanja”, rekla je u listopadu 2020. Mirela Alerić Puklin.

Dodala je da je njen rad na predmetu u slučaju Agrokor bio “iznimno predan i savjestan” te da je jedini razlog njenog razrješenja zaštita osobnih i obiteljskih prilika, kao i ugleda Državnog odvjetništva.

Oglasio se Dragan Kovačević

Priopćenjem se oglasio Dragan Kovačević, koji je demantirao da je novac pronašen kod Puklina njegov, ili u bilo kakvoj vezi s njim.

“Temeljem obljavljenih informacija o tome da je pronađeni novac od prije više od godinu kod Gorana Puklina u bilo kakvoj vezi s Draganom Kovačevićem oštro demantiramo jer je i sam Goran Puklin rekao da se radi o njegovom novcu, te je DNK i drugim vještačenjima utvrđeno da Dragan Kovačević nema nikakve veze s predmetnim novcem.

Jedina njihova poveznica je da Dragan Kovačević ima sjedište firme u istoj zgradi gdje stanuje Goran Puklin.

Ovim se neistinitim objavama teško narušava dignitet, čast i ugled Dragana Kovačevića”, navodi se u priopćenju.

Javio se Dragan Kovačević: “Nije istina da novac nađen kod Puklina ima veze sa mnom”

Nobilo: ‘Jutarnji spektakl da se zataška povlačenje optužnice’

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, dao je izjavu za medije. Poručio je da je današnja akcija ‘očigledno napravljena kako bi se medijski prigušila blamaža s povlačenjem optužnice o Agrokoru‘.

“Dakle, nakon četiri godine istrage, godinu dana nakon što je optužnica podignuta, oni je danas povlače. Zašto je povlače? Da izbjegnu saslušanje i da se ne razotkrije zloupotreba koja se kod vještačenja dogodila kad je privremena uprava plaćala vještake koji su preko paravana u Poljskoj vršili vještačenje. A privremena uprava je podnijela kaznenu prijavu”, rekao je novinarima Nobilo.

Nobilo o uhićenjima: “Jutarnji spektakl da se zataška povlačenje optužnice”

TAJNI POPIS: Dionice hotela koje je za Kovačevića poskrivečki držao prijatelj postaju ključne za obranu

 

Komentiraj