NOVA AKCIJA EPPO-A! Policija upala u tvrtku u vlasništvu Mesne industrije Pivac! Stižu novi detalji, oglasili se iz Vajde

Autor:

13.06.2024., Cakovec - Tvrtka Vajda navodno je pod istragom europskih tuzitelja zbog subvencijske prijevare. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava. Policija je, na zahtjev europskih tužitelja, upala u sjedište tvrtke Vajda u Čakovcu, te još nekoliko lokacija.

Mesna industrija Vajda, inače, u vlasništvu je Mesne industrije Pivac, o kojima je Nacional detaljno pisao proteklih godina. Istražitelji sumnjaju da je Vajda uzimala sredstva iz EU fondova, no nakon toga novac nije namjenski ulagan. Naknadno je, sumnja se, krivotvorena dokumentacija ne bi li se opravdalo to nezakonito trošenje novca, doznaje N1.

Nacional je ekstenzivno pisao o Mesnoj industriji Pivac i bivšoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Još 2022. godine pisao da je Međimurska tvrtka Vajda, Karlovačka mesna industrija – PPK i Mesna industrija braća Pivac iz Vrgorca zajedno su dobile više od deset posto od ukupnih sredstava koje su prošle godine bile namijenjene za Mjeru 14 za koju je isplaćeno 257 milijuna kuna, od kojih je 33,5 milijuna otišlo na račune tri tvrtke Pivac Grupe.

Tajne veze ministrice i braće Pivac: Umjesto kooperantima, milijuni kuna poticaja isplaćeni vrgoračkim poduzetnicima

“Ove hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističke istrage koju EPPO provodi u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Navedene radnje provode se prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare u vrijednosti više milijuna eura te krivotvorenje isprava, na štetu financijskih interesa Unije“, istaknuli su u priopćenju.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Pred Upravnom zgradom Vajde policijski kombi

Nenad Risek, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave međimurske, Hini je potvrdio da je u tijeku akcija prema više osoba.

Na pitanje novinara je li u središtu istrage Mesna industrija Vajda, Risek je rekao da to ne može potvrditi.

„To ne mogu potvrditi, samo mogu reći da smo u akciji”, kazao je.

Pred Upravnom zgradom Vajde u Čakovcu je policijski kombi, a okupili su se i novinari.

Iz zgrade Uprave izašla je žena te je, ne predstavljajući se, rekla da trenutno nemaju nikakvih komentara niti mogu davati izjave.

Prema svjedočenju novinara, u Upravnu zgradu oko podneva ušle su tri službene osobe.

FOTO: HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Martinović: Nemamo činjeničnih saznanja oko sumnji u subvencijsku prevaru u Vajdi

“U ovoj situaciji mi nemamo činjeničnih saznanja koja imaju tijela koja postupaju, podupiremo rad kao i naša državna odvjetništva, kao naše sudove, to su neovisna pravosudna tijela i u tom smislu Vlada nema na to nikakvog utjecaja”, kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović novinarima nakon sjednice Vlade.

Martinović je istaknuo da Vlada podupire rad EPPO-a i ni u jednoj fazi se ne upetljava u njihov rad. Upitan treba li ubuduće bolje voditi računa kako se dijele te potpore, naglasio je da izvršna vlast radi svoj posao, dakle u konkretnoj situaciji Ministarstvo poljoprivrede, ali kada dođe do tih anomalija onda postupaju oni koji trebaju postupati.

“Teško je u bilo kojoj situaciji društvenoj na jednoj tako širokoj razini zatvoriti sve moguće pore i isključiti u startu takve stvari, ali kad se anomalije eventualno dogode, a u ovom trenutku postoji određena razina sumnje, onda postupaju nadležna tijela koja tu razinu sumnje trebaju dovesti do najviše razine sumnje koja onda podrazumijeva mogućnost optuživanja”, rekao je.

Na pojedinačnoj, individualnoj razini uvijek su takve stvari moguće“, kaže Martinović, napominjući da mu je kao čovjeku koji je dio izvršne vlasti bitno da sustav svojim postupanjima, a primarno regulativom koja to uređuje, tome ne doprinosi.

Oglasili se iz Vajde: Surađujemo s institucijama

Iz tvrtke Vajde iz Čakovca, koja je pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), priopćili su kako su upoznati s aktivnostima koje provode nadležna tijela i surađuju s institucijama, poručivši kako im je u interesu da se utvrdi činjenično stanje.

“Upoznati smo s aktivnostima koje provode nadležna tijela, dosad smo aktivno sudjelovali u komunikaciji te ćemo i dalje postupati kao i obično – u skladu s važećim zakonima”, stoji u priopćenju.

Surađujemo sa svim relevantnim institucijama te ćemo predočiti svu traženu dokumentaciju. U interesu Društva je da se čim prije utvrdi činjenično stanje”, dodaje se.

SERIJSKO VARANJE EPPO-u stigla kaznena prijava protiv Bačića zbog prevara u obnovi

Nacional detaljno pratio Vajdu i Pivac

Još u listopadu 2022. godine Nacional je otkrio da je jedna od najvećih hrvatskih prehrambenih tvrtki 2021. godine iz Mjere 14 Fonda za ruralni razvoj povukla čak 33,5 milijuna kuna više nego godinu dana ranije, iako su ta sredstva trebala završiti na računu kooperanata Grupe Pivac.

Kako je ministrica Vučković omogućila braći Pivac da 2021. povuku 600 posto više europskog novca nego 2020.

Mjesec dana kasnije Nacional je na uvid dobio kaznenu prijavu koju su protiv Marije Vučković i njenih najbližih suradnika podnijeli kooperanti međimurske tvrtke Vajda, u kojoj tvrde da je ona u suradnji s braćom Pivac počinila subvencijsku prevaru.

Ministrica kazneno prijavljena zbog braće Pivac: ‘Omogućila im je imovinsku korist od 13 mil. eura’

U lipnju 2023. godine Nacional je ekskluzivno objavio popis najvećih poljoprivrednih tvrtki koje su putem podmjere 4.2 iz Fonda za ruralni razvoj povukle desetke milijuna eura, a među njima su daleko najviše novca dobile tvrtke braće Pivac i Dukat.

MILIJUNI ZA BRAĆU PIVAC I DUKAT: ‘Stalnim promjenama pravila natječaja direktno se pomaže velikim tvrtkama’

U srpnju prošle godine smo, pak, otkrili da je Ministarstvo poljoprivrede, točnije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, u prvih je šest mjeseci 2023. godine napravilo dvostruko više kontrola na terenu za korisnike Mjere 14 iz programa Fonda za ruralni razvoj nego što je to napravljeno u prvih šest mjeseci godinu dana ranije, kad su tvrtke iz grupacije braće Pivac dobile 33 milijuna tadašnjih kuna ili oko 4,4 milijuna eura poticaja. Na taj se natječaj, kako je objavio Nacional, tvrtka Vajda nije prijavila.

Zbog pritiska iz Bruxellesa i strožih kontrola isplaćeno 9 milijuna eura manje za spornu Mjeru 14

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.