Patrik Macek/PIXSELL

NOVA AFERA Đikić i Zovko optužili Barišića za autoplagijat

Ministar obrazovanja i znanosti Pavo Barišić našao se usred nove afere, nakon što su ga Ivan Đikić i Jure Zovko optužili za ‘autoplagijat’.

Đikić i Zovko, naime, navode kako je Barišić kod izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilistu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru. Predbacuju mu da je plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima.

“Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije. Usto je svoju disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. – 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora prof. dr. sc. Arna Baruzzia, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade. Štoviše, jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam prof. Baruzzi.

Pojam »autoplagijata« koji uvode prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko te ružno svjetlo koje njihova optužba baca na ugledno Sveučiliste u Augsburgu nažalost nimalo ne pridonose afirmaciji hrvatske akademske zajednice”, odgovaraju iz Ministarstva obrazovanja.

Card

Podsjetimo, hrvatski Sabor danas raspravlja i glasuje o povjerenju Pavi Barišiću, a početak rasprave očekuje se oko 15 sati.

Komentiraj