NOSTALGIČNA OBLJETNICA 25 godina od košarkaškog srebra i teniskih bronci u Barceloni

HINA

Na današnji dan prije 25 godina svečano su u Barceloni otvorene Igre XXV. Olimpijade. Bilo je to prvo ljetno izdanje olimpijskih igara na kojima su hrvatski sportaši nastupili pod vlastitim stijegom.

Barcelona je za hrvatske sportaše bila dvostruka „bitka“: prvo za pravo nastupa koje im je pripalo priznanjem Hrvatskog olimpijskog odbora 17. siječnja 1992. godine unatoč kvalifikacijama koje su već bile u tijeku, a u nekim sportovima gotovo završene, a potom i „bitka“ za postizanje najboljeg mogućeg plasmana, po mogućnosti osvajanja odličja. Na kraju, dobili su oboje.

Prvi hrvatski sportaši koji su primili olimpijsko, brončano odličje u Barceloni bili su Goran Ivanišević i Goran Prpić, treći u konkurenciji parova. Nakon toga je Ivanišević u pojedinačnoj konkurenciji osvojio brončano odličje. Njegova je medalja prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku. Za taj je pothvat Goran morao na zemljanoj podlozi stadiona Vall d’Hebrona igrati punih 14 sati i šest minuta.

Košarkaši, koji su pravo sudjelovanja izborili na dodatnom kvalifikacijskom turniru, plasirali su se u finale gdje ih je čekala reprezentacija SAD-a, glasoviti Dream Team u kojem su igrale najveće NBA-zvijezde. Upravo je zbog prvog nastupa američkih profesionalaca iz NBA-lige na olimpijskim igrama košarkaški turnir u Barceloni bio u središtu zanimanja svjetske sportske javnosti. Izvanredna košarkaška utakmica završila je pobjedom SAD-a 117-85, donijela je Hrvatskoj srebrno olimpijsko odličje, prvo momčadsko, te je bila uvod u veliku hrvatsku sportsku bajku koja je tek počela.

U Barceloni je od 25. srpnja do 9. kolovoza 1992. nastupilo 9.356 sportaša (2.704 žene i 6.652 muškaraca) iz 169 zemalja u 28 sportova. U hrvatskoj olimpijskoj delegaciji bilo je 39 natjecatelja (od toga tri sportašice), a nastupili su u 12 sportova: atletika, boks, hrvanje, jedrenje, kajak/kanu, konjički sport (preponsko jahanje), košarka, stolni tenis, streljaštvo, tenis, veslanje i taekwondo. Igre je pratilo 13.082 novinara (5.131 iz tiska i 7.951 iz elektroničkih medija), a sportašima i službenim osobama pomagalo je 34.548 volontera. Igre je otvorio španjolski kralj Juan Carlos I., a olimpijski plamen upalio paraolimpijski streličar Antonio Rebollo. Hrvatski stjegonoša na svečanosti otvaranja bio je Goran Ivanišević a na svečanosti zatvaranja Dražen Petrović.

Hrvatski olimpijski odbor obilježit će 25. godišnjicu nastupa hrvatskih sportaša na OI Barcelona prigodnom svečanošću 12. rujna u Panorama Zagreb Hotelu gdje će se okupiti članovi tadašnje hrvatske olimpijske delegacije.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner