NOŠNJA ZA ‘STARIJEG BRATA’: Kako je Vučić završio obučen u poklon čečenskog krvnika

Aleksandar Vučić gotovo svakodnevno javnost bombardira ‘povijesnim’ obraćanjima i porukama, ohrabrenjima i najavama apokalipse, ali zaboravio ju je obavijestiti o razgovoru s Turkom Daudovom, savjetnikom čečenskog predsjednika Kadirova

Ruski narod je za nas bratski narod, a stoljetna povijest je to dokazala više puta. Stoga se rusko – srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom.“

Tu poruku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prošloga tjedna uputio srpskom narodu, već čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu, s čijim se savjetnikom za arapske i muslimanske zemlje Turkom Daudovom diskretno sastao u Beogradu.

Vučić gotovo svakodnevno domaću javnost bombardira “povijesnim” obraćanjima i porukama, ohrabrenjima i najavama apokalipse, ali ju je zaboravio obavijestiti o razgovoru s Daudovom, savjetnikom Kadirova, šefa Čečenske Republike već gotovo 16 godina, koji je prethodno, kao 29-godišnjak, bio izabran za čečenskog premijera i na toj funkciji proveo 18 mjeseci.

Kao najmoćniji čovjek Čečenije, Kadirov je u toj republici u sastavu Ruske Federacije, uz osvajanje gotovo 98 posto glasova na izborima i postavljanje nekoliko tisuća snimki na Instagramu, zabranio kocku i alkohol, naložio da žene moraju na glavi nositi marame, izbjeglice je proglasio međunarodnim špijunima čiji je cilj destabilizacija situacije u regiji, pozivao je Moskvu da napadne Gruziju i Ukrajinu, podržao poligamiju i tvrdio da u Čečeniji nema homoseksualaca, kao i da osobe zaražene koronavirusom mogu biti ubijene ako ne poštuju karantenu. U povodu rata u Ukrajini, Kadirov je izjavio da u Rusiji treba biti provedena opća mobilizacija i tražio da Moskva upotrijebi atomsko oružje. Više organizacija za zaštitu ljudskih prava Kadirova je optužilo da je ratni zločinac i odgovoran za ubojstva, mučenja, otmice i silovanja političkih protivnika, ali i običnih ljudi.

Aleksandar Vučić se prošloga tjedna sastao sa savjetnikom Ramzana Kadirova za arapske i muslimanske zemlje Turkom Daudovom. FOTO: Twitter

Za Vučića je Kadirov ljetos rekao da ga uvažava kao starijeg brata koji ima bratske odnose s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom te izrazio uvjerenje da bi kosovski Albanci prihvatili poziv predsjednika Srbije na dijalog kada NATO ne bi huškao na sukob između Beograda i Prištine. Vučić veoma dobro razumije što je NATO i kakve metode alijansa koristi za poticanje sukoba, naveo je Kadirov, uz konstataciju da je Srbija otvoreno podržala Moskvu “u borbi protiv nacizma i sotonizma Ukrajine”. “Svi Čečeni znaju koliko uvažavam i poštujem Vučića i nikad nijedan pravi Čečen neće biti protiv njega ni protiv srpskog naroda. Srbija i Rusija su bratske zemlje, a Čečenija, kao dio Rusije, uvijek će čuvati svoju braću”, poručio je Kadirov.

Nema sumnje da su Vučiću godile riječi tako uglednog lidera, ali je, usprkos tome, tri i pol mjeseca kasnije propustio obavijestiti javnost o susretu s Kadirovim savjetnikom u Beogradu. Za taj sastanak se saznalo tek nakon što je Daudov objavio informaciju da je Vučiću i srpskom narodu osobno prenio pozdrave iz Čečenije, uz poruku da je cijeli zapadni svijet ustao protiv Rusije jer Moskva brani duhovne, tradicionalne i obiteljske vrijednosti i odbacuje tuđinsku ideologiju kakvu Zapad nameće.

„Usprkos svim poteškoćama i ogromnom pritisku Europe, rukovodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu suprotstavili Rusiji, već su iskazali podršku. Kadirov me je zamolio da osobno izrazim poštovanje i prenesem da su vjekovni bratski odnosi između Rusije i Srbije još jednom pokazali svoju snagu“, naveo je Daudov, uz fotografiju s Vučićem obučenim u čečensku nošnju koja mu je uručena kao poklon.

Slika Vučića u egzotičnom dugom bijelom gunju sa šubarom u rukama, podsjetila je na pokušaje srpskih političara da se na neuobičajene načine dopadnu i prilagode stranim partnerima. Vučić je prije tri godine posjet Pekingu najavio videosnimkom u kojoj govori na kineskom jeziku. Šef srpske diplomacije Ivica Dačić u Beogradu je Putinu pjevao “Kalinku”, nastupao u duetu s bivšim ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Kotziasom, a na svečanoj večeri za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana je prije pet godina pjevao na turskom, za što je dobio 100 dolara bakšiša od muftije Islamske zajednice Srbije Mustafe Jusufspahića. Ministrica kulture Maja Gojković je prije sedam godina, dok je bila predsjednica parlamenta, prilikom posjeta Iranu nosila hidžab, dok se 2016. tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u Abu Dhabiju, mašući štapom, upustio u arapski ples.

O Vučiću je čečenski vođa Ramzan Kadirov (desno) ljetos rekao da ga uvažava kao starijeg brata koji ima bratske odnose s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom (lijevo). FOTO: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS/PIXSELL

Ma koliko Vučićeva fotografija u čečenskoj tradicionalnoj odjeći bila zabavna, ona može biti i opasna za Beograd, već dugo izložen kritikama zbog odbijanja da vanjsku politiku uskladi s Europskom unijom, odnosno da uvede sankcije protiv Rusije. Beograd insistira na održavanju čvrstih prijateljskih veza s Moskvom, što Vučić naziva demonstracijom snage Srbije da izdrži sve pritiske i sačuva samostalnost i stabilnost. “Tvrdoglavo insistiramo na slobodarskoj politici Srbije, a ne da imamo politiku kmetske duše, gdje pristajete na sve zahtjeve sila”, poručio je Vučić u nedjelju.

Izbjegavajući “politiku kmetske duše”, Srbija je u rujnu, tijekom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, s Rusijom potpisala sporazum o konzultacijama u naredne dvije godine. Prošloga mjeseca samo Rusija, Bjelorusija i Srbija nisu sudjelovale u Zagrebu na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, čiji je cilj podrška neovisnosti Ukrajine i povratak Krima pod kontrolu Kijeva. Usprkos upozorenju Berlina da bi razvijanje dubljih odnosa Beograda s Moskvom moglo osujetiti kandidaturu za članstvo u EU-u, Srbija je prošloga tjedna u Generalnoj skupštini UN-a, uz još 72 države, bila suzdržana prilikom glasanja o rezoluciji u kojoj se navodi da Rusija mora biti pozvana na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu i da to treba uključiti i plaćanje odštete Kijevu. Za usvajanje rezolucije glasale su 94 zemlje, dok je 14 bilo protiv. Vučić je otkazao sudjelovanje na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, održanoj u Egiptu, gdje su govorili generalni tajnik svjetske organizacije Antonio Guterres, predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Brazila Joe Biden, Emmanuel Macron i Lula da Silva, i britanski premijer Rishi Sunak.

Opozicijski Pokret slobodnih građana (PSG) ocijenio je da je neodgovorno što je Vučić otkazao sudjelovanje na summitu u Egiptu, gdje su bili svi svjetski lideri, dok je u Beogradu ugostio Daudova.

Tako se šalje jasna poruka na čijoj je strani Srbija, izjavio je predsjednik PSG-a Pavle Grbović, uz pitanje je li Vučić samovoljno odlučio zaustaviti europski put Beograda. “Interes Srbije brani se u Washingtonu, Berlinu, Parizu i Bruxellesu, teškim i ne uvijek ugodnim sastancima, a ne slikanjem s čečenskim šubarama i ugošćavanjem savjetnika jednog od najradikalnijih ruskih ekstremista i protagonista agresije koju Rusija provodi nad Ukrajinom”, naveo je Grbović.

‘Svi Čečeni znaju koliko uvažavam i poštujem Vučića i nikad nijedan pravi Čečen neće biti protiv njega ni protiv srpskog naroda. Srbija i Rusija su bratske zemlje’, poručio je ovoga ljeta Ramzan Kadirov

A onda je u Srbiju stigla i Russia Today (RT) – televizijska mreža pod kontrolom ruske države i na budžetu vlade u Moskvi, čiji se program emitira na ruskom, engleskom, arapskom, španjolskom, njemačkom i francuskom, a sada i na srpskom jeziku.

Kada je u srpnju RT najavio početak rada na srpskom, Europska komisija je saopćila da se od Beograda očekuje usklađivanje s odlukama EU-a, uključujući i ograničenje emitiranja programa te ruske državne televizije. Prošloga tjedna, međutim, ta kuća je saopćila da je počela emitiranje online sadržaja svog programa na srpskom, uz poruku glavnog urednika Margarite Simonjan: “Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija.”

Iz Moskve je najavljeno da će emitiranje TV programa na srpskom jeziku početi do 2024. godine. “Vjerojatno nas nigdje u svijetu nisu očekivali kao ovdje”, izjavila je Margarita Simonjan, dok je Jelena Milinčić, glavna urednica srpskog programa, nazvanog RT Balkan, navela da će stanovnici regije imati pristup na srpskom jeziku, što će im pružiti potpuniju sliku suvremenog svijeta.

Od ožujka RT ima zabranu emitiranja u EU-u, s obrazloženjem da se radi o mediju koji se financira iz ruskog državnog budžeta radi širenja dezinformacija i manipulacije informacijama.

„Tom zabranom se ogolio totalitarizam kakav su sa zadovoljstvom prihvatili oni koji navodno zastupaju slobodu govora. Svjesni smo da živimo u vrijeme medijske mržnje, kada se sloboda štampe guši na svojim izvorima, ali i da smo došli u prijateljsku zemlju, gdje će nas dočekati raširenih ruku. Raditi u zemlji koja u ovom trenutku u Europi predstavlja oazu medijske slobode, gdje možemo predstaviti stavove Rusije i suočiti ih s glasovima drugih država, veliki je izazov, ali i zadovoljstvo. Zapad ne posustaje u obračunu s drugačijim glasovima. Ali ne posustajemo ni mi“, poručila je Jelena Milinčić.

Na pitanje o navodima stručne javnosti da se radi o ruskoj propagandi, Jelena Milinčić je odgovorila: “Čitatelje ne bih podcjenjivala, već bih upravo njima, umjesto stručnoj javnosti, prepustila da ocijene je li riječ o ruskoj propagandi ili dugo očekivanom osvježenju na javnoj sceni.”

Opozicijski Pokret slobodnih građana (PSG) ocijenio je neodgovornim što je Vučić otkazao sudjelovanje na summitu u Egiptu, gdje su bili svi svjetski lideri, dok je u Beogradu ugostio Daudova

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je Srbiju da ne dozvoli emitiranje RT-ja, jer propaganda i dezinformacije kakve se emitiraju na tom kanalu neće koristiti srpskom društvu.

„Davanje dozvole RT-ju neće odgovarati kursu Srbije za članstvo u EU-u, koji je uveo sankcije tom ruskom propagandnom resursu. Vlada Srbije mora shvatiti da RT u svakom trenutku može destabilizirati situaciju i u samoj Srbiji. Kada je riječ o RT-ju, ne radi se o slobodi govora i novinarstvu“, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčík ocijenio je da RT Balkan nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju, već o ruskoj ratnoj propagandi.

„Dozvoliti emiteru pod sankcijama EU-a da radi u Srbiji, korak je u pogrešnom pravcu i u potpunoj je suprotnosti s obavezom koju smo čuli od predstavnika srpske vlade i javnih institucija. To nije u suprotnosti samo sa srpskom obavezom da se uskladi s vanjskom politikom EU-a, već i s osnovnim principima vladavine prava, demokracije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve. Od Srbije, koja je kandidat za članstvo u EU-u, očekuje se da dijeli europske vrijednosti. Srbija se obavezala uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om“, rekao je Bilčík.

On je izjavio da je potrebno podržati jake, neovisne i slobodne medije, a ne propagandne glasnogovornike zemlje koja je počela rat protiv Europe, proširenja EU-a i protiv europskih vrijednosti.

Usprkos tome, Beograd i dalje tvrdi da je članstvo u EU-u temeljni vanjskopolitički prioritet Srbije.

Možda je problem u tome kako vlast u Beogradu shvaća “europske vrijednosti”, jer prije nekoliko dana je poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Draginja Vlk, pozivajući se na poruke “nebrojeno velikog broja prijateljica i daljih rođaka”, upitala u parlamentu kako se može produžiti mandat Vučiću “da vlada doživotno?”

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić u Beogradu je Putinu pjevao ‘Kalinku’, a nastupao je i u duetu s bivšim ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Kotziasom. FOTO: M.K./ATAImages/PIXSELL

Mada nije utvrđeno koliki je taj “nebrojeno veliki broj prijateljica i daljih rođaka” 33-godišnje Draginje Vlk, činjenica je da je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito 1974. u Beogradu bio proglašen doživotnim predsjednikom, u trenutku kada je imao 82 godine. Taj status je imao kraće od šest godina, do smrti 4. svibnja 1980.

Govoreći o ugledu kakav Beograd ima u međunarodnoj zajednici, broju izgrađenih bolnica, tvornica, mostova i kilometara autoputova, jačanju vojske, rastu bruto domaćeg proizvoda, plaća i penzija tijekom svog desetogodišnjeg boravka na čelu Srbije, Vučić se često uspoređuje s Titom. Čak je sebi dodijelio i zvanje “vrhovnog komandanta”, kakvo se ne spominje ni u jednom pravnom aktu Srbije. Zato ne bi čudilo da Vučić smatra da bi ga doživotni predsjednički mandat mogao približiti statusu kakav je Tito imao.

Ideje o jačanju nedodirljivosti šefa srpske države nisu rezervirane samo za članove Vučićeva SNS-a. Ana Grozdanović, istaknuta članica Socijalističke partije Srbije, koja je dio vladajuće koalicije s SNS-om, pokrenula je inicijativu da se svaki negativan komentar o Vučiću kazni zatvorom.

“Zamolila bih političke kolege u poslaničkim klupama da dignu glas i izbore se za zakon kojim bi se kaznio svatko tko ostavi loš komentar o predsjedniku države. A o ostalim ozbiljnijim planovima protiv predsjednika još ozbiljnije kazne. Da se dokoni nauče pameti, da se predsjednik na svaki način mogući zaštiti, jer ovo je sve planski da bi mu crpili energiju u trenutku kada su velike odluke pred njim! Ti hrabri momci taman će pročitati tamo koju knjigu, malo se educirati, trenirati, čime će biti zadovoljniji sobom i razmisliti o svom ponašanju za ubuduće”, poručila je Ana Grozdanović.

Vučić se nije oglašavao povodom tih dviju inicijativa, ali je u nedjelju izjavio: “Živim za povijest, za ono što će ostati iza mene.”

Doživotni predsjednički mandat i zakon o kažnjavanju svakog lošeg komentara o njemu, Vučiću bi sigurno osigurali mjesto u povijesti.

Komentiraj