Norveška optužila Rusiju za nedavni kibernetički napad na parlament

Rusija je odgovorna za kibernetički napad na norveški parlament u kolovozu, rekla je šefica norveške diplomacije u utorak, no Moskva te optužbe odbacuje.

 

Norveški parlament je 1. rujna objavio da je krajem kolovoza bio meta kibernetičkog napada i da su hakirani emailovi nekoliko zastupnika i zaposlenika.

“Na temelju podataka dostupnih vladi, naša je procjena da Rusija stoji iza te aktivnosti”, priopćila je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soereide.

Rusko veleposlanstvo u Oslu odbacilo je optužbe kao neutemeljene i neprihvatljive.

“Smatramo ovo ozbiljnom, namjernom provokacijom, štetnom za bilateralne odnose”, odgovorilo je veleposlanstvo na upit Reutersa.

Soereide je novinarima rekla da je izlazak u javnost s ovom informacijom “snažan signal norveških vlasti”.

Norveška je htjela pragmatične odnose s Rusijom, ali ne može dopustiti takve napade na njihovu najvažniju demokratsku instituciju, dodala je norveška ministrica kada su je novinari pitali kakvi će sada biti odnosi Osla i Moskve.

Norveška, članica NATO-a, graniči s Rusijom na Arktiku.

Hakeri koje podupire Rusija optuženi su za brojne kibernetičke napade na zapadne privatne i javne institucije.

Ruski hakeri nedavno su pokušali ukrasti podatke o cjepivu za covid-19 i hakirati tvrtku koja surađuje s američkim potpredsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom, što Rusija odbacuje.

Komentiraj