Norveška od 3. veljače postupno ublažava mjere ograničenja u Oslu

Norveška vlada postupno će ublažavati mjere zatvaranja uvedene zbog koronavirusa u području Osla tako da će od 3. veljače dopustiti rad nekih trgovina i rekreacijske aktivnosti, kazao je ministar zdravstva Bent Hoeie u subotu.

Norveške vlasti uvele su strože mjere 23. siječnja zbog zaraznije varijante covida-19, koja je prvi put bila otkrivena u Velikoj Britaniji zbog čega su prvi put od pojave pandemije zabranile rad trgovina koje nisu  nužne u glavnome gradu i okolici.

“Zaraza usporava u Norveškoj i sada imamo bolji pregled širenja bolesti”, rekao je Hoeie.

Stanje u području glavnoga grada ipak je još neizvjesno pa će se i mjere u toj regiji postupno ublažavati, dodao je.

Trgovine koje ne rade u sklopu trgovačkih centara otvorit će se u srijedu, a također i restorani no u njima se neće posluživati alkoholna pića, najavila je vlada.

I u školama će se ublažiti mjere te će se dopustiti neki oblici fizičke nastave.

Norveška granica ostaje zatvorena za sve dolaske koji nisu nužni sve do 11. veljače.

Zemlja od 5,4 milijuna stanovnika potvrdila je 62.276 slučajeva zaraze covidom-19 te 563 umrlih u pandemiji, prema podacima Norveškog zavoda za javno zdravlje što pokazuje da je Norveška jedna od država najblaže pogođena pandemijom.

Službeni podaci pokazuju da broj R (efektivni reprodukcijski broj) kojim se mjeri koliko ljudi  prosječno zarazi neka osoba koja je nositelj virusa iznosi 0,6.

 

Komentiraj