North Yorkshire: Otkriveni ostaci urbanog naselja iz doba Rimskog carstva

Screenshot YouTube

Rijetki rimski antički ostaci za koje se vjeruje da su prvi takve vrste, otkriveni su na mjestu izgradnje novog stambenog kompleksa u North Yorkshireu. Historic England objavio je da su ostatke moguće čak i iz željeznog doba te doba Rimskog carstva pronašli građevinski radnici, pa su iskop preuzeli arheolozi.

Pronašli su veliki kompleks zgrada uključujući središnju okruglu dvoranu s velikim brojem pokrajnjih prostorija i kupalištem. Stručnjaci vjeruju da ostaci predstavljaju luksuznu rimsku vilu ili vjersko utočište, a možda čak i kombinaciju. Historic England kaže da takav tlocrt nikad nije viđen u Britaniji i mogao bi biti prvi takav otkriven na području bivšeg Rimskog carstva. Građevinska tvrtka sada je izmijenila planove gradnje kako bi zaštitila rimske ostatke i Historic England predložit će njihovu zaštitu kao nacionalnog spomenika.

“Ti su arheološki ostaci fantastično otkriće i mnogo su više od onog što smo se nadali da bi mogli otkriti na tom mjestu”, kazao je Keith Emerick, inspektor za starine u Historic England.

“Daju nam više saznanja i razumijevanja rimskog doba u Britaniji. Zahvalni smo građevinskoj tvrtki na profesionalnom pristupu i razumijevanju kako bi se očuvalo to važno povijesno mjesto”.

Komentiraj