NORMALIZACIJA ODNOSA: EU pozvao Beograd i Prištinu da izbjegavaju oštru retoriku

FaH

Europska unija pozvala je Beograd i Prištinu da smire tenzije i pridržavaju se dogovora o izbjegavanju zapaljivih izjava i retorike kako bi se usredotočili na posao koji je pred njima, objavili su u četvrtak navečer beogradski elektronički mediji, prenoseći priopćenje iz Bruxellesa.

“Cijenimo pomirljive izjave nakon dogovora, ali jako žalimo zbog naknadnih zapaljivih izjava koje su uslijedile. Pozivamo obje strane na suzdržanost i nastavak napora na spuštanju napetosti”, navodi se u priopćenju glasnogovornice Europske unije Maje Kocijančič.

Normalizacija odnosa važna je za mir i stabilnost regije i za napredak obje strane prema EU, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornica EU-a ranije u četvrtak izjavila je da su poslije jučerašnjih razgovora Beograda i Prištine nastavljeni kontakti na različitim razinama, ali da datum novog sastanka izaslanstava Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU u Bruxellesu još nije potvrđen.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u četvrtak navečer od šefice europske diplomacije Federice Mogherini da reagira na ponašanje i provokacije Prištine, a kosovske Srbe pozvao je da ne nasjedaju na provoakcije, ne reagiraju i da očuvaju mir.

Vučić se poslije sastanka u srijedu s izaslanstvom Prištine u Bruxellesu, koji su pojedini europski mediji ocijenili neuspješnim, u četvrtak popodne sastao sa predstavnicima kosovskih Srba u Raški, a u pauzi tog sastanka na novinskoj konferenciji pozvao je sunarodnjake na Kosovu da “ostanu mirni i da vjeruju svojoj državi”, a Prištinu optužio za neuspjeh dijaloga u Bruxellesu i za “najprljaviju propagandu”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog “kampanje Srbije”, kojom se srpska zajednica  u sjevernom dijelu Kosova “huška na strah i međuetničku mržnju”.

Komentiraj