Nordijski festival donosi u Zagreb od 15. do 17. rujna dašak Švedske

HINA

Zagreb će u četvrtak 15. rujna postati domaćinom trodnevnog Nordijskog festivala koji će do subote kroz bogat program koncerata, književnih predstavljanja, radionica te gastronomije na više lokacija u gradu Zagrepčanima i njihovim gostima nastojati predstaviti i približiti švedsku kulturu i način života.

Kako se ističe u najavi, u suradnji s rock programom Good Vibrations, trodnevni festivalski program počet će glazbom, nastupom u četvrtak 15. rujna u Vintage Industrial Baru domaćoj publici dobro poznatih glazbenih skupina Drvored i Chui, te švedskih gostiju koji stoje iza imena Sleepwulf i We Could Build an Empire.

Sleepwulf, bend iz Kristianstada koji inspiraciju za svoju glazbu crpi iz 70-ih slušajući Zeppeline i Sabbathe, nije nepoznat domaćoj publici, kojoj se u Zagrebu već predstavio ranije ove godine zapaženim nastupom na InMusic festivalu.

Tročlani alternative/hard rock band iz Nyköpinga We Could Build an Empire osnovan je 2010. i zagrebački nastup bit će njegovo prvo gostovanje u Hrvatskoj.

U petak 16. rujna Kava Tava će u Tkalčićevoj ulici ugostiti nagrađivanu književnicu Ivanu Bodrožić, koja će održati predavanje o švedskim krimićima. Bit će organizirana nagradna igra na kojoj će zgoditci biti knjige švedskog krimi-žanra, a posjetitelji će moći probati neka od jednostavnih švedskih jela –  palačinke sa šumskim voćem, sendviče s dimljenim lososom, rolice s cimetom i druga.

Dan kasnije, u subotu 17. rujna, u Etnografskom muzeju održat će se program čitanja priča pod nazivom “Bajkopričaonica”. Predbilježbe su obavezne a sve posjetitelje, uz čarobne priče sa skandinavskim čarobnim bićima, čekaju i švedski slatkiši te likovna radionica Nikoline Stanišić iz Centra za kreativni razvoj “U oblacima”.

Program Nordijskog festivala realiziran je zahvaljujući Udruzi hrvatsko-švedskog prijateljstva ‘Aurora’ osnovanoj 2013. s ciljem povezivanja Hrvatske i Švedske, poticanja prijateljskih i kulturnih veza hrvatskog i švedskog naroda; te uzajamnog upoznavanja povijesti i suvremenog života Hrvatske i Švedske i upoznavanja i približavanja švedske i hrvatske kulture, znanosti, povijesti i jezika.

Komentiraj