Nordijske zemlje također protiv ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim Igrama

Olimpijski i Paraolimpijski odbori nordijskih zemalja pridružili su se većem broju zemalja, koje su službeno protiv ideje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se pronađe model vezano za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim Igrama u Parizu.

“Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka i to je naš stav. Nordijski olimpijski i paraolimpijski odbori koriste ovu priliku kako bi još jednom podržali ukrajinski narod i njegovu želju za mirom”, stoji u priopćenju Nordijskih olimpijskih i paraolimpijskih odbora, koji je poslan MOO-u.

Unutar MOO-a pojavila se ideja prema kojoj bi ruski i bjeloruski sportaši mogli izboriti norme za nastup na Olimpijskim Igrama putem azijskih kvalifikacija s obzirom kako im je sudjelovanje u međunarodnim sportskim natjecanjima zabranjeno otkako je Rusija napala Ukrajinu koristeći se teritorijem Bjelorusije.

Toj ideji odmah su se suprotstavili Latvija, Litva, Estonija i Poljska, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako bi dozvola za nastup ruskim i bjeloruskim sportašima u Parizu bila pokazatelj kako je teror prihvatljiv.

Komentiraj