Philipp Schmidli/guliver/Getty Images//Laurence Griffiths/guliver/Getty Images

NOGOMETNI RAT Amerikanci protiv SP-a u Rusiji, Blatter ih ignorira

Nekoliko senatora Demokratske i Republikanske stranke ujedinili su se proteklog mjeseca oko jedne, za Amerikance prilično nevažne teme – Svjetskog prvenstva u nogometu. Desetak vrlo uglednih senatora pritiskom na Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA) žele Rusiji oduzeti domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. U pismu koje su prije nekoliko tjedana poslali predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru senatori Menendez, Johnson, Durbin, Perdue, Shaheen, Cornyn, McCaskill, McCain, Graham, Risch, Toomey, Rubio i Kirk traže da on sazove Izvanredni kongres FIFA-e na kojem bi se Rusiji oduzela organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva. U pismu senatori ističu ulogu Rusije u ukrajinskom sukobu kao glavni razlog zbog kojeg bi ovoj državi trebalo oduzeti organizaciju ovog sportskog događaja.

„Kada bi se Rusiji dozvolila organizacija Svjetskog prvenstva, tako bi se neumjesno dalo na važnosti režimu Vladimiru Putina u trenutku kada bi ga trebalo osuditi. Istovremeno, organizacija takvog događaja ekonomski bi pogodovala Rusiji kada većina međunarodne zajednice toj zemlji nameće ekonomske sankcije“, tvrde u pismu predsjedniku FIFA-e američki senatori.

Zanimljivo je da autori pisma nisu anonimni senatori koji tako pokušavaju zaraditi političke bodove i izaći iz sjene starijih i iskusnijih kolega, nego su pismo potpisali dugogodišnji senatori koji su često imali suprotna politička stajališta. Većina potpisnika su dugogodišnji kritičari režima Vladimira Putina, a demokratski senator Robert Menendez već je ranije pokušao iskoristiti svoj utjecaj u Senatu, kada je prošle godine nagovorio nekoliko svojih kolega da pošalju pismo u kojem od FIFA-e traže da se na Svjetskom prvenstvu za žene, koje se uskoro održava u Kanadi, koristi prirodna travnata podloga, a ne umjetna. Naravno, posljednje pismo upućeno Blatteru izazvalo je puno više pozornosti jer je tematika zanimljiva i sportskoj i političkoj javnosti. Međutim, pitanje je hoće li pismo američkih senatora imati bilo kakvog utjecaja na predsjednika FIFA-e.

  • Blatter i FIFA već su nekoliko puta pokazali da ne popuštaju pred pritiscima i da ih nije previše briga ako organizatori krše ljudska prava ili su u sukobu s međunarodnom zajednicom
  • Nezadovoljstvo sponzora jedina je stvar koja bi mogla natjerati Blattera da preispita odluku o dodjeli domaćinstva Rusiji, bez obzira na to kakva će biti ruska politika

Dugogodišnja politika krovne svjetske nogometne organizacije i predsjednika Blattera daje naslutiti da pismo američkih senatora, koliko god oni bili ugledni i utjecajni, neće uzrokovati to da se Rusiji oduzme domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Blatter i FIFA u prošlosti su već nekoliko puta pokazali da ne popuštaju pred vanjskim pritiscima i da ih nije previše briga ako organizatori natjecanja krše ljudska prava ili su u političkom sukobu s većinom zemalja međunarodne zajednice, dok god imaju financijsku korist. Jedini koji bi mogli natjerati FIFA-u i Blattera da razmisle o mogućnosti oduzimanja domaćinstva Rusiji su sponzori i oni jedini imaju utjecaj na odluke koje se donose u vrhu te organizacije. Najbolji primjer tome je dodjela domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. koje FIFA dodijelila Kataru usprkos katastrofalnom stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Katar je domaćinstvo dobio 2010. i u proteklih pet godina nekoliko se puta pokušalo utjecati na vrh FIFA-e da se ovoj državi oduzme domaćinstvo, ali Blatter i FIFA su čvrsto ostali pri svojoj odluci te su čak i promijenili termin održavanja Prvenstva kako se ono ne bi održalo u ljetnim mjesecima, za vrijeme velikih vrućina. Promjena termina svjetskih prvenstava do katarskog slučaja je bila nemoguća i FIFA je na primjeru te zemlja pokazala da je zbog financijske dobiti spremna na sve, pa zbog toga ne treba čuditi ako Blatter potpuno ignorira i pismo američkih senatora.

No prema pisanju nekih američkih medija, mogućnost da Blatter oduzme domaćinstvo Rusiji puno je veća od mogućnosti oduzimanja prvenstva Kataru. Koliko god je teško očekivati da će pritisak američkih senatora isprovocirati Blattera da promijeni svoj stav, postoji mogućnost da u slučaju nekih iznenadnih Putinovih poteza predsjednik FIFA-e bude primoran na oduzimanje domaćinstva Rusiji.

Blatter je nedavno bio u Moskvi i susreo se s Putinom, a nakon sastanka je bio pun optimizma te je poručio da od ‘’Svjetskog prvenstva u Rusiji očekuje da izgradi nove mostove u svijetu’’. Ovu pomalo prkosnu rečenicu mnogi koje prate zbivanja unutar FIFA-e protumačili su kao njegovu izravnu poruku američkim senatorima da usprkos njihovim pritiscima, ne postoji mogućnost da se Rusiji oduzme organizacija Prvenstva u Rusiji. Međutim, ljudi bliski Blatteru za američke su medije izjavili da FIFA vrlo pozorno prati Putinovo ponašanje i da bi neki iznenadni potezi ruskog predsjednika mogli biti pogubni kada je u pitanju organizacija Prvenstva. Iako nisu precizirali što misle pod iznenadnim potezima, može se pretpostaviti da bi Rusija trebala ući u neki veliki međunarodni oružani sukob i da bi se trebala pokazati kao agresor koji napada neku drugu međunarodno priznatu državu. Tek u tom slučaju bi FIFA ozbiljno razmislila o oduzimanju organizacije Svjetskog prvenstva 2018. No takav je rasplet teško očekivati jer ne postoji realna šansa da Rusija uđe u sukob većih razmjera nego što je to do sada radila u Ukrajini.

FOTO: Laurence Griffiths/guliver/Getty Images
FOTO: Laurence Griffiths/guliver/Getty Images

Nema dvojbe da je Putin agresivnom politikom vratio Rusiji dio snage i ugleda koju je imala za vrijeme hladnog rata i zbog toga veliki dio međunarodne zajednice neće raditi velike probleme oko organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva. Strahuje se i da bi se tako mogli zamjeriti državi koja još uvijek veliki dio svijeta opskrbljuje energentima koji su još uvijek puno važniji od organizacije sportskog natjecanja. No istovremeno, ekonomska i kulturološka važnost nogometa u svijetu je tolika da veliki dio međunarodne zajednice strahuje da će on postati politički problem.

Takav problem nemaju političari u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje popularnost nogometa još uvijek nije tolika da bi se zbog njega u drugi plan stavljali i politički problemi. Dva republikanska senatora, Marko Rubio i Lindsey Graham koji su potpisali pismo Blatteru, najavili su da će se boriti za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a 2016. i lako je moguće da pitanje domaćinstva Svjetskog prvenstva postane i dio predizborne kampanje. To znači da bi se o tome više pričalo u američkim medijima, što se sigurno ne bi svidjelo glavnim sponzorima tog natjecanja, poput McDonald’sa i Budweisera koji dolaze iz SAD-a. A nezadovoljstvo sponzora jedna je od rijetkih stvari koja bi mogla natjerati Blattera da preispita odluku o dodjeli domaćinstva Svjetskog prvenstva Rusiji, bez obzira na to kakva će ruska politika biti u iduće tri godine, koliko nas dijeli do početka Prvenstva.

Dakle, koliko god se činilo da ne postoje šansa da se Rusiji oduzme organizacija i uz to da Blatter ignorira zahtjeve američkih političara, neke male šanse za takav scenarij postoje. Putin će vrlo vjerojatno, nakon Zimskih olimpijskih igara, organizirati još jedno veliko sportsko natjecanje, iako bi FIFA oduzimanjem organizacije Rusiji mogla poslati poruku da ne tolerira autoritarne režime i kršenje ljudskih prava. Međutim, očekivati tako nešto od organizacije poput FIFA-e je nemoguće jer i ona djeluje po sličnim načelima, a način Blatterove vladavine svjetskom nogometnom organizacijom mnogi uspoređuju s načinom na koji Putin vlada Rusijom. Zbog svih tih razloga američki su mediji zaključili da su šanse da FIFA oduzme organizaciju Prvenstva Rusiji jednake onima da u finalu reprezentacija SAD-a s 5-0 pobijedi reprezentaciju Njemačke.

 

Komentiraj