Nogometni agenti planiraju pravnu borbu protiv FIFA-e

Udruženje nogometnih agenata (AFA) namjerava pokrenuti pravnu borbu protiv FIFA-e koja je ovog rujna bez konzultacija s njima predložila ograničavanje naknada agentima smatrajući navedeni prijedlog nezakonitim te protivnim principima slobodnog tržišta.

>> FIFA ograničava posudbe igrača i provizije agenata

FIFA od 2021. godine želi uvesti ograničenje provizija agentima na način da bi maksimalno 10% pripalo za agenta kluba koji igrač napušta, 3% za osobnog agenta igrača te 3% za agenta kluba za kojeg igrač potpisuje. Također se zbog izbjegavanja sukoba interesa predlaže zabrana višestrukog zastupanje istog agenta u jednom transfera (u nekim slučajevima isti agent je zastupnik oba kluba i igrača).

Obzirom da je prema podacima FIFA-e agentima u 2019. godini pripalo oko 580 milijuna eura, što je gotovo 20% više nego u prethodnoj godini, agenti su putem svog udruženja spremni na pravnu borbu kako bi zaštitili svoje interese, a o konkretnim mjerama koje namjeravaju poduzeti raspravljat će na godišnjem okupljanju koje je zakazano idućeg mjeseca.

U međuvremenu AFA je svoj pravni tim pojačala tvrtkom Linklaters te odvjetnikom Nick de Marcom, a njihov prvi zadatak je kontaktirati FIFA-u te je obavijestiti o svojim namjerama, kao i pozvati njihove predstavnike na dodatne razgovore o navedenoj temi.

Komentiraj