NOGOMETNA IKONA: Rokerski Crveni Bik

Da nekim slučajem postoji nogometni bend on bi sigurno bio vokal, pa možda čak i glavni gitarist. Brada, duga kosa, poneka tetovaža i solidna nogometna karijera. Dame i gospodo prvi Amerikanac u povijesti Serie A.

Tijekom Svjetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama sve kamere i svi blicevi fotoaparata bili su upereni prema jednom posebnom nogometašu. Najbolji američki stoper bio je u centru pozornosti medija i navijača i to ne zbog svojih nogometnih sposobnosti već zbog svog osebujnog izgleda. Ako i ne prepoznate njegovo ime prepoznat ćete kaskadno spletene uvojke boje zalaska sunca, kao i njegovu kozju bradicu koja mu je poput metlice visila s lica.

Iako izgleda kao plod ljubavi neke heavy metalke i Ronalda McDonalda priča kaže da je od oca Grka i majke Amerikanke 1. lipnja 1970. godine rođen naš junak – Panayotis Alexander Lalas poznatiji samo kao Alexi Lalas.

S nogometom se počeo baviti kad mu je bilo jedanaest godina, a osim nogometa igrao je i hokej u kojemu je, kako kažu, bio ‘neloš’.

Bio je čak na draftu za kanadsku juniorsku ligu na kojemu nije izabran. Nakon toga se opredjelio za nogometnu karijeru koju započinje na sveučilištu Rutgers, gdje provodi tri godine. S fakulteta odlazi 1991. godine da bi se pripremao s reprezentacijom SAD-a za nadolazeće Svjetsko prvenstvo. Osim nogometom Lalas se bavio i glazbom. Još od studentskih dana svirao je u rock sastavu “The Gypsies” s kojim će nastupati kao pratnja i na nekim europskim koncertima.

Odmah po dolasku u kamp Lalasa je šokirala zapovijed tadašnjeg izbornika Bore Milutinovića koji mu je po pomoćniku poručio da se mora ošišati i obrijati. Njegov ljutiti govor o SAD-u kao slobodnoj zemlji koja njeguje i poštuje individualnost nije mu previše pomogao. Budući da je htio biti dio momčad ipak se pristao ošišati i obrijati. Ostrižen poput ovce Lalas se pojavio na sastanku na kojemu je bio i izbornik koji ga je samo pogledao bez riječi. Kosa i brada su mu opet izrasle, a izbornik mu više nikada nije rekao niti riječ o izgledu pa Lalas smatra da je to bio jedan od izbornikovih načina ispitivanja stvari. Koliko je bio spreman žrtvovati se da bi uspio ući u momčad?

I uspio je ući, postao je glavni stoper i ikona prvenstva koje se održavalo u njegovoj zemlji. Bio je dio momčadi SAD-a koja je nakon 44 godine posta došla do pobjede na Svjetskom prvenstvu. Da sve bude kako je sanjao, Lalas je tijekom SP-a objavio i prvi album svog benda, imena Woodland (poslije je samostalno izdao tri albuma, poljednji 2014. godine).

Nastup na prvenstvu lansirao ga je u Padovu za koju je nastupao godinu dana dok nije otišao u novooformljeni MLS. S obzirom da je početak natjecanja u MLS-u odgođen zbog nekih problema Lalas se vratio u Padovu na posudbu. U dvije godine na Čizmi nastupio je 44 puta, te se u tri navrata upisao u strijelce. Najzvjezdaniji trenutak talijanske avanture definitivno je bio pogodag protiv Milana u 2-0 pobjedi Padove.

MLS-u je natupao za New England Revolution, MetroStars, Kansas City Wizards te Los Angeles Galaxy s kojima je osvojio prvenstvo, te CONCACAF Ligu prvaka. Godinu dana bio je i u ekvadorskom Emelecu.

Karijeru je završio 2004. godine, s 96 nastupa i 9 pogodaka za nacionalnu reprezentaciju na kontu, a 2006. godine izabran je u američku kuću slavnih nogometaša. Poslije igračke karijere obnašao je funkcije generalnog direktora San Jose Earthquakesa, New York Red Bullsa i Los Angeles Galaxya, a danas radi kao analitičar za Fox Sports.

Zanimljivo je da je školovanje koje je prekinuo 1991. godine nastavio 2013. te je nakon 26 godina napokon došao do fakultetske diplome.

Joško Listeš

Komentiraj