NOGOMETNA IKONA: Prva obrva Ajaxa

Prva obrva Ajaxa 80-ih i 90-ih godina i jedan od najtrofejnijih klupskih igrača svoga vremena izgledom je nalikovao na mješavinu Suareza, Bosingwe, Javiera Bardema te uličnog skupljača željeza iz Nove Gradiške. Ovaj omaleni branič godinama je branio boje amsterdamskog velikana, u čijem je dresu i promašio odlučujući jedanaesterac u finalu Lige prvaka 1996. godine protiv Juventusa.

Jan Jacobus Silooy, poznatiji kao Sony Silooy započeo je svoju nogometnu karijeru u Ajaxu za kojega je debitirao 1981. godine kada je imao osamnaest godina. Dvije godine poslije na Svjetskom prvenstvu za mlade u Meksiku zakoračio je na reprezentativnu scenu. Mladi Nizozemci su zaustavljeni u četvrtfinalu od budućih finalista – Argentinaca, a Sony je svojim dobrim igrama zaradio poziv u A reprezentaciju za koju je prvi put nastupio u Dublinu protiv Irske te iste 1983. godine. U reprezentaciji se zadržao skoro devet i pol godina odigravši 25 utakmica, od čega su većina bile kvalifikacijske i prijateljske. Nažalost nikada nije nastupio na nekom velikom natjecanju u dresu Oranja, a razlog su ozljede. Godine 1988. propustio je Europsko prvenstvo koje je osvojila upravo Nizozemska. Svjetsko prvenstvo 1990. i Europsko prvenstvo 1992. godine također je propustio zbog ozljede. Za Svjetsko prvenstvo 1994. godine, bio je u formi, ali ga izbornik nije pozvao.

Za razliku od reprezentativne karijere, ona klupska mu je bila puno uspješnija. Dugih sedam godina vodio je glavnu riječ u svome šesnaestercu zaustavljajući protivničke igrače u pokušaju da se domognu Ajaxovog gola. Nakon 157 utakmica i dva zabijena gola Sony odlazi u Francusku, u tadašnji Matra Racing koji mu je ponudio bogati ugovor. U klubu iz pariškog predgrađa koji u svom vitrinama ima jedan naslov prvaka i pet kupova francuske zadržao se samo dvije godine. Iako je bio standardan i imao dobru plaću zov trofeja vratio ga je u voljeni Ajax. U drugom periodu u Ajaxu zadržao se opet sedam godina te je nastupio 111 puta bez da je zatresao suparničku mrežu. U svojoj karijeri sve trofeje što je osvojio, osvojio je u dresu Ajaxa s kojim ima: 7 prvenstava, 4 kupa, 3 superkupa, te 2 Kupa Uefa. Osvojio je još po jedan Uefin Superkup kao i jedno Svjetsko klupsko prvenstvo. Bio je blizu i da osvoji Ligu prvaka, ali je imao dva velika peha. Prvo se na početku sezone 1994/95 ozlijedio te nije uvršten na popis igrača koji konkuriraju za nastupe u Ligi prvaka. Upravo te godine Ajax osvaja najcjenjenije europsko natjecanje. Sezonu poslije nastupa u Ligi prvaka te dolazi do finala u kojemu postaje tragičar – promašuje odlučujući penal te tako ostaje bez trofeja s klempavim ušima.

Ugovor s Ajaxom mu je istekao 1996. godine, te Silooy seli u Arminiu Bielefeld. Nakon nekoliko mjeseci rečeno mu je da više nije potreban, no on ne želi raskinuti dvogodišnji ugovor te ostaje u njemačkom klubu. Tamo je odigrao 37 utakmica te nakon isteka ugovora odlazi u De Graafschap u kojemu u dvije sezone nastupa 46 puta te postaje i kapetan momčadi. Godine 2000. Silooy je odlučio zaključiti svoju bogatu nogometnu karijeru.

Nakon igračke, posvetio se trenerskoj karijeri u mlađim dobnim uzrastima. Između ostalog je bio i asistent u nizozemskoj U-19 reprezentaciji.

Joško Listeš

Komentiraj