Nogalo o Dječjoj bolnici Srebrnjak: “Ovo je situacija za top listu nadrealista, žao mi je što se sve svodi na svjetonazor”

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo u subotu je bio gost N1 Televizije gdje je govorio o situaciji u toj bolnici posljednjih dana.

Podsjetimo, novoizabrani ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Darko Richter u petak se povukao s te dužnosti, a smijenjeno je i Upravno vijeće bolnice na čelu sa Sanjom Kolaček. Nogalo se osvrnuo na te događaje.

“Ovo je situacija za top listu nadrealista. Žao mi je što se sva priča svodi na svjetonazor. Tragično je da se on nikad nije prijavio dok nije došla kuma. Kad je došla profesorica Kolaček, onda se on prijavio. Ona se morala izuzeti iz cjelokupnog procesa, ali ona se nije izuzela”, rekao je Nogalo.

Kaže da je u zadnjem natječaju za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak sve bilo sporno.

“Sporna je bila činjenica da se mogao javiti bilo tko s fakulteta, a mi smo klinika. Nije bilo kriterija koliko si u upravljačkom procesu. Imate jako puno kriterija koji uopće nisu bili uvažavani”, tvrdi.

“Vraćati umirovljenika u situaciji kad imate dva kandidata koji su uzdigli Srebrnjak nije dobro. Izabere se osoba koja definitivno nije u stanju vladati situacijom i upravljati klinikom. Čovjek nema nikakvog upraviteljskog iskustva”, dodao je.

Nogalo kaže da je to što je netko citiran i što objavljuje odlično, ali da je najveća vrijednost profesionalnog stvaralaštva kad se ‘dovuku’ veliki europski projekti.

Pojasnio je i koja je sad procedura nakon što su ostavku dali Richter i Upravno vijeće:

“Mora se raspisati novi natječaj. Mora se upravno vijeće sastati, mora raspisati novi natječaj. Mjesec, mjesec i pol dana će trebati dok se to sve ne odvije”.

Izbor Darka Richtera izazvao burne reakcije

Richterov izbor, podsjetimo, izazvao je burne reakcije jer je ovaj liječnik 2010. godine dao krajnje kontroverzne izjave o umjetnoj oplodnji. Richter je, na što je prvi podsjetio portal nacional.hr,  u intervjuu Glasu Koncila izjavio da su supruga i on bili protiv umjetne oplodnje jer ona “na neki način predstavlja silovanje u epruveti”, a pozivao se i na Božje zakone.

Tko je Darko Richter, novi ravnatelj Srebrnjaka? “Umjetna oplodnja je nasilno stvaranje života, poput silovanja u epruveti”

Richterov izbor u srijedu je komentirao i gradonačelnik Tomašević, koji je rekao da se ne slaže s njegovim izjavama, ali da se radilo o odluci Upravnog vijeća.

“Mi smo to pravno provjerili i nema suglasnosti koju treba dati Grad. Radi se o javnom natječaju, točno je propisano tko donosi odluku, Upravno vijeće je donijelo odluku, ona je finalna. Oni smatraju da je od svih kandidata Darko Richter bio najbolji izbor, iako se ne slažu s njegovim političkim stavovima. Ne slažem se niti ja. Oni su donijeli odluku prema stručnim kriterijima, vjeruju da je on najbolji kandidat”, rekao je tada Tomašević.

Komentiraj