Ako vaše dijete nemirno spava, ne zabrinjavajte se previše…

Arhiva Nacionala

Ako vaše dijete nemirno spava, čujete kako priča ili plače u snu vjerojatno prolazi kroz poremećaj spavanja zvan ‘noćni strah’, piše savjetnica.com.

Noćni strah pojavljuje se kod djece u dobi između 4 i 12 godina, za vrijeme prvih sati spavanja u vrijeme treće i četvrte faze non-REM spavanja.

Periodi spavanja dijele se na dva osnovna stanja: non-REM i REM-spavanje. Pritom se non-REM spavanje dijeli na četiri dionice: od prijelaza iz stanja budnosti u prvoj, čvršćeg spavanja u drugoj pa do dubokog sna u trećoj i četvrtoj fazi. Obično se kroz ove četiri dionice prolazi za 45 do 60 minuta. Non-REM i REM dionice se izmjenjuju tijekom noći pravilnim ritmom.

Noćni strah spontano prolazi kako dijete raste, uči i socijalno sazrijeva. Umirite svoje dijete, neka popije blagi čaj ili mlijeko prije spavanja, recite mu kako ste uz njega te da se nema čega bojati.

Nema potrebe za nekom terapijom, uz noćni strah nisu utvrđeni nikakvi psihički i neurološki poremećaji.

Za razliku od noćnog straha, noćne more pojavljuju se u REM-spavanju. Osoba je potpuno razbuđena i obično se sjeća sna koji je bio uzrokom more i tjeskobe.

Komentiraj