Nakon cjelodnevne rasprave u Saboru, koja je uključivala i aktualno prijepodne te podnošenje izvješća premijera Andreja Plenkovića o sastanku Europskog vijeća, na dnevni red oko devet sati navečer napokon je došla i rasprava o povjerenju ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić, izvještava N1 televizija.

Rasprava je počela izlaganjem predlagatelja te se u ime GLAS-a zastupnicima obratila predsjednica stranke Anka Mrak Taritaš, koja je upozorila: “Zbog Agrokora ispod radara prolaze mnoge druge stvari poput problema u resoru ministrice Murganić”. “Je li konzervativno krilo HDZ-a ili udruge poput “U ime obitelji” utjecala na definiciju obitelji u prijedlogu obiteljskog zakona?” zapitala je Mrak Taritaš.

Osvrnula se i na neprihvaćanje izvješća o radu Pravobraniteljice za djecu kazavši i da joj nije jasno imamo li mi trenutno pravobraniteljicu: “Želimo vidjeti zašto je Obiteljski zakon uopće pušten u proceduru pa onda povučen iz javne rasprave. Tko to piše zakone u ministrarstvu obitelji i demografije. Bojim se da to pišu određene udruge. Sam zakon je vrlo dogmatičan i nedorečen i na određen način krši ljudska prava”.

“Javnost je burno reagirala na definiciju obitelji. U nacrtu zakona bilo je problematično i područje razvoda roditelja”, podsjetila je Mrak Taritaš.

Replicirao joj je HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazavši da u obraćanju nije dala odgovor zašto traže smjenu ministrice: “”Prijedlog zakona je pisalo sedam od 10 profesora obiteljskog prava. Ako vam to nije dovoljno, ne znam što jest”.

“Ako je zakon odlično napisan, zašto je povučen”, odgovorila mu je Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš se u većini svojih nastupa držala o meritumu stvari, dok je danas u svom obraćanju tek minutu govorila o razlogu zahtjeva za smjenom, ustvrdio je HDZ-ov Miroslav Tuđman i dodao: “Govorimo o nečemu čega nema. Ovo je maltretiranje cijele sabornice. Raspravljamo o nečemu što uopće još nije u proceduri”.

SDP-ov Željko Jovanović kazao je da je sam premijer ekspresno povukao zakon što potvrđuje da je bio skandalozan. “Imali smo internu kladionicu tko će vam prvo replicirati, gospođo MrakTaritaš, i naravno to je bio Hrvoje Zekanović, pripadnik marginalne skupine”, kazao je Jovanović.

Na to mu je Zekanović uzvratio: “Prozivate mene, a kojoj vi skupini pripadate gospodine Jovanović? Recite da ste Jugoslaven”.

“Ne može me na nacionalnoj skupini vrijeđati saborski zastupnik”, kazao je Jovanović i zatražio da predsjedavajući opomene Zekanovića te poručio: “Sram vas sve može biti”.

Komentiraj