NOĆ MUZEJA: HAZU pripremio program na šest lokacija

HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) ove će godine u Noći muzeja, koja se održava 27. siječnja, sudjelovati sa svojih šest jedinica – s pet muzejsko-galerijskih ustanova i s Knjižnicom Akademije.

Palača HAZU odabrana je za središnju svečanost otvorenja Noći muzeja, čije dvanaesto izdanje i sve veći broj programa potvrđuje da se afirmirala kao nezaobilazna kulturna manifestacija.

U skladu s ovogodišnjom temom “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”, na otvorenju će violinist maestro Orest Shourgot, uz glasovirsku pratnju Domagoja Gušćića u atriju palače HAZU održati koncert na Guarnerijevoj violini King koja se, kao donacija slavnog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića, nalazi u vlasništvu HAZU.

Nastupit će i Oratorijski zbor crkve svetog Marka Cantores Sancti Marci koji će po prvi put u Hrvatskoj izvesti Himnu svetom Kuzmi i Damjanu, zaštitnicima liječnika.

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU moći će se razgledati njen stalni postav s djelima slavnih europskih slikara od 14. do 19. stoljeća, kao i izložba “Slike mrtve prirode”.

Za Gliptoteku HAZU, uz stalni postav koji sadrži sadrene odljeve antičkih skulptura i stećaka, te zbirku medalja i plaketa, pripremljena je izložba Suvremeni odjeci antike, izložba Marijan Molnar “O prvom i drugom” te izložba fotografija iz Domovinskog rata fotografa Zorana Filipovića. Ondje će se postaviti i jednodnevna zvučna instalacija Nenada Laktašića “Ispod kože”.

Na Noć muzeja u Hrvatskom muzeju arhitekture će se otvoriti izložba “Arhitekt Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta”, posvećena opusu tog hrvatskog arhitekta.

Kabinet grafike HAZU organizira izložbu “U ritmu grafike / Edicija Argola” koja predstavlja aktualne poetike suvremenih hrvatskih autora realizirane grafičkim tehnikama u ediciji Argola, a po prigodnim cijenama moći će se nabaviti i odabrana izdanja kabineta grafike.

Prvi put na toj manifestaciji sudjeluje i najnoviji muzej u sastavku HAZU, Hrvatski muzej medicine i farmacije koji još nema vlastiti izložbeni prostor – U Knjižnici HAZU moći će se razgledati izložba Kaštel na vrhuncu: oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice “Kaštel” u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih, dok će u Galeriji Sunce Ustanove URIHO biti postavljena izložba Medicina sacra: štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine.

Knjižnica HAZU donosi i multimedijsku izložbu “Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti” posvećena životu i djelu tog istaknutog hrvatskog skladatelja, kao i izložbu Katarine Ferek Petrić “Umijeće ljubavi”.

U posebnoj vitrini izložit će se prvi tiskani zagrebački misal Missale Zagrabiense iz 1511. godine, posjetitelji će moći razgledati muzejske eksponate hrvatskih nobelovaca-kemičara Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga u Memorijalnoj sobi hrvatskih nobelovaca, te poslušati Ćirilo-Metodov kor o kojem će se postaviti i izložba, a nastupit će i Aldo Foško trio.

Organizirano je i predavanje Radovana Vrane “Skriveni svijet digitalnih zbirki” i predavanje Miroslava Mikote “Digitalna fotografija – novi medij 21. stoljeća”, kao i radionica “Digitalna fotografija, statična i pokretna 2D i 3D slika” te dva nagradna kviza.

Organizirat će se i radionica Robot NAO pleše i čita koja će prezentirati motoričke i kognitivne sposobnosti malenog humanoidnog robota, a djeci je namijenjena i ‘gradionica’ tijekom koje će djeca aktivno primjenjivati znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike uz pomoć Lego kocaka.

Održat će se i tradicionalni Mali besplatni antikvarijat te promotivna prodaja suvenira Knjižnice, kao i razgledavanje Knjižnice uz stručno vodstvo.

Komentiraj