Press/Noć knjige

Noć knjige 2020. donosi gotovo dvjesto virtualnih programa i sadržaja

 

Deveta ‘Noć knjige’ se održava u četvrtak, 23. travnja, uz brojne virtualne programe i sadržaje knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca.

Uz slogan “S knjigom nisi izoliran!” i zaštitno lice, patuljka Čituljka, otvorenje manifestacije pratite na HTV-u i društvenim mrežama.

Patuljak, veseljak i komentator apsurda, Čituljak, podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a čarobni lik je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na facebook stranici Noći knjige.

Svečano otvaranje ‘Noći knjige’ održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. Program pripremaju Teatar Poco Loco, Zagrebačko kazalište mladih na svojoj Facebook stranici ugostit će pisce Tomislava Zajeca i Kristijana Novaka, a glumice ZKM-a čitat će ulomke iz romana ‘Črna mati zemla’.

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu priprema virtualnu izložbu razglednica i knjiga s posvetom Jakše Fiamenga iz privatne zbirke Ingrid Poljanić, Knjižnica i čitaonica Slunj foto i video natječaj ‘S knjigom nisi izoliran’, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici upoznat će sve zainteresirane s likom i djelom Slavka Janevskog – oca suvremene makedonske književnosti, Udruga Mlada pera iz Čakovca objavljivat će radove mladih autora nastalih u okviru natječaja, Centar za kulturu Trešnjevka donosi online intervju s književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto, a Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja fotografsku i video priču o knjigama koje mijenjaju odnos prema prirodi i moru.

Prigodnim sadržajem u ‘Noć knjige’ uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković i drugi.

U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati Slavko Kozina, doc. dr. sc. Zoran Velagić…

“Iz političke perspektive, krizom je potrebno kvalitetno upravljati. Iz one ljudske, nužno ju je preživjeti sa što manje negativnih posljedica i iz nje stvoriti priliku. Upravo to je pozicija iz koje u trenutno vladajući sumrak istupa ovogodišnja ‘Noć knjige’, nudeći čitanje kao poželjnu i korisnu aktivnost u vrijeme socijalne izolacije, čije prednosti će se bez sumnje osjetiti u danima kada ponovno otvorimo vrata svojih domova i zakoračimo u svijet”, rekla je organizatorica Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

“Novo okružje uzrokovano pandemijom virusa COVID-19 gotovo preko noći obuhvatilo je sve vidove života, pa tako i kulturu. Noć knjige 2020. daje poticaj da se preko knjige, čitanja i pisaca koje promoviramo dopre do odgovora na mnoga pitanja koja si postavljamo ovih dana”, izjavio je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.”

Organizatori ovogodišnjeg programa su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Financijsku potporu manifestaciji u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige pružili su ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Komentiraj