Noć hrvatskog filma i novih medija, koja se održava 28. listopada u nekoliko hrvatskih gradova, te dijelom u inozemstvu, donosi besplatne projekcije odabranih hrvatskih filmova svih žanrova.

Četvrtu Noć hrvatskog filma i novih medija otvara koncert “Melodije velikog ekrana”, u okviru kojega će mješoviti pjevački zbor Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić izvesti poznate melodije iz hrvatskih filmova, “Vlak u snijegu”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “Servantesa iz Malog Mista”, “Stela”.

Od 18 sati do dva sata poslije ponoći prikazat će se odabrani uratci domaćeg filma, od dječjih klasika i recentnog animiranog filma do dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima.

Igrane filmove selektirala je umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, animirane Tomislav Gregl, a dokumentarne Branko Ištvančić. Za svaki grad uključen u projekt sastavljen je poseban filmski program.

Za početak filmskog programa u kinu Europa odabrana su četiri, za povijest hrvatske kinematografije, nezaobilazna filma – Oskarovac “Surogat” Dušana Vukotića, dokumentarac “Šije” Nikole Babića, kratki film “Pravda” Ante Babaje i “Pjesma Jadrana” Hansa Becka koja je pronađena u berlinskom arhivu i koja će sada imati zagrebačku premijeru.

Kako je najavljeno, ta “majka svih hrvatskih sapunica” iz daleke 1937. snimana u Splitu govori o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića, fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito najljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović.

Kao posebna atrakcija iz programa se izdvaja nagradni filmski kviz, u kategorijama “Čovjek koji je previše znao”, “Izgubljeni u prijevodu” i “Memento”. Natjecatelji se, u timu s dva do četiri člana, mogu prijaviti u 20 sati u Kinu Europa.

Dokumentarni blok filmova počinje u 23 sata, s filmom “Teta Liza” Branka Ištvančića, hommagea nedavno preminuloj legendi autentične narodne glazbe iz Međimurja, a nastavlja filmovima “Simpl” Silvestra Kolbasa o grafiterima i “Hrvatska rapsodija: Maksim Mrvica” i “U potrazi za Šutejem” Nenada Puhovskog.

Kasnononoćni termin, jedan sat iza ponoći, rezerviran je za animirane filmove za odrasle “Proces” Lucije Bužančić, “Slatki snovi” Dinka Kumanovića i nagrađivani “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja.

Nakon toga kreće program novih medija – “Jazz trilogy” Željka Radivoja, filmska posveta pionirima hrvatskog art filma Tomislavu Gotovcu, Mihovilu Pansiniju i Ivanu Ladislavu Galeti, uz zvuke izvornog jazza koje su obožavali te “K-18” Zlatka Kopljara, koji uz šetnju kraj potoka i recital poezije propitkuje dvojbu američkog umjetnika Paula Theka – Nije li posao umjetnika da konstantno umjetnosti govori zbogom?

Dječji klasici, dokumentarci o umjetnicima, kultni kratki filmovi

Za djecu je od 18 sati pripremljen program hrvatskih klasika, u svakom gradu drugačije. Bit će tu “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića, “Duh u močvari” Branka Ištvančića, “Čarobnjakov šešir” Milana Blažekovića, “Anka” Dejana Aćimovića, “Tajni laboratorij” Nikole Tesle Brune Razuma.

Dokumentarni program manifestacije posvećen je hrvatskim umjetnicima i donosi portret slavnog slikara “Ivan Lacković – Croata” Antuna Vrdoljaka, intimni autobiografski film “Iza ogledala” Jagode Kaloper, “Vlaho Bukovac” Bogdana Žižića, “Irenino ogledalo” Leona Rizmaula o Irenu Vrkljan.

Prikazat će se i “Umjetnost gline i vatre” Ernesta Gregla o slikarici Ljerki Njerš, autobiografski dokumentarni film “Kamena gozba” kiparice Ivone Biočić Mandić, “Milenijski Šime” Ante Marića o Šimi Strikomanu.

Noć hrvatskog filma podsjetit će i na neke naslove koji se rijetko mogu vidjeti na ‘velikom platnu’ – igrani film “Moj stan” Zvonimira Berkovića, koji je bio nagrađen u Cannesu, restaurirani satirični “Lakat, kao takav” Ante Babaje, “Putovanje” Bogdana Žižića i “Zameteni trag” Borislava Benažića, dokumentarac o slikaru i kolekcionaru umjetnina Anti Topić Mimari te “Proslava Sv. Vlaha u Dubrovniku” nepoznatih autora iz 1930., kao svjedok vremena i tradicijskog običaja trodnevne duhovne pripreme u čast zaštitniku grada pod Srđom.

Osim filmova iz povijesti projekcije novih naslova

Uz filmove koji su obilježili povijest domaće kinematografije, prikazat će se i noviji zapaženi uratci – “Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka, “Siguran let” Alda Tardozzija, te “Slike iz života ratnika” Silvija Mirošničenka o heroju vukovarske obrane Ivanu Anđeliću – Doktoru.

Predstavit će se i novi autori – Luka Duvančić s filmom “Jedno ubojstvo za van”, nastao u nezavisnoj produkciji s pedeset volontera, Marko Jukić s filmom “Med i mliko”, ‘Tata Milenijske fotografije’, Šime Strikoman s dokumentarcem “Hoću i mogu – Made in Šibenik”, nastao u povodu deset godina djelovanja Centra za socijalnu inkluziju Šibenik.

“Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje”, ističe organizator, Umjetnička organizacija “Noć hrvatskog filma i novih medija”.

Manifestacija se održava u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Sisku, Novoj Gradiški, Otočcu, Subotici, Mostaru, Klokotiću i Temišvaru.

Komentiraj