Noć cirkusa vraća se u Zagreb, ove je godine naglasak na Francuskoj

Autor:

11.06.2020., Zagreb - Viseci s mosta Mladosti, clanice Triko Cirkus Studia izvode ples Aerial hammocka tijekom zalaska sunca.
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Međunarodna manifestacija Noć cirkusa i ove godine dolazi u Zagreb, s trodnevnim programom koji u Pogon Jedinstvo i Kinoteku 12., 13. i 14. studenoga donosi cirkus koji se igra i promišlja ideje daljine, svemira, zraka i slobode.

La Nuit du Cirque (Noć Cirkusa) međunarodni je događaj koji organizira Territoires de Cirque uz potporu francuskog Ministarstva kulture, u suradnji s Francuskim institutom, Circostrada Networkom i circusnext platformom. Više od 80 kulturnih organizacija i ustanova povezano je s ovim 3. izdanjem, koje predstavlja više od 200 događanja diljem Europe, s naglaskom na Francusku.

Noć cirkusa u Zagrebu organizira Cirkorama, članica Circostrada Networka i circusnexta, u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon i Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca.

Kako se ističe u najavi, nakon prošlogodišnjeg, većinom digitaliziranog formata, ovogodišnja Noć Cirkusa donosi cirkus koji se igra s idejom daljine, svemira, zraka i slobode. Aktualnom atmosferom, kroz prizmu suvremenog cirkusa.

“Noć Cirkusa želi ponovno pronaći sebe, umjetnike i publiku. Omogućiti predstavama da cirkusiraju, dijeliti vrijednosti popularne i predane umjetnosti cirkusa, hraniti znatiželju”, stoji u najavi.

Ovogodišnja Noć Cirkusa u Zagrebu donosi dvije dugoočekivane premijere lokalnih cirkuskih umjetnica, izvedbu predstave renomirane francuske kompanije, premijernu instalaciju Pokretnog muzeja cirkusa Petre Bokić, žonglerske radionice s francuskim majstorom žongliranja, film u sklopu Kino Cirkusa te tribinu pod nazivom “Cirkus u porama društva“.

Predstava Petre Najman “Moja smrt i ja”, čija je premijera u programu u petak 12. studenoga u Pogonu Jedinstvo, suočava gledatelja s mislima mlade umjetnice o odnosu života i smrti i prihvaćanjem istog kao sveprisutne pojave.

Potaknuta osobnim iskustvom rubne situacije, Petra Najman odlučuje kreirati predstavu koja u fokus stavlja odnos izvođača, rekvizita i smrti, koja se pojavljuje kao svojevrsni partner pri svakoj cirkuskoj izvedbi. Autorica uspostavlja prisan i direktan odnos sa svojim partnerom na sceni – utjelovljenom smrću, u želji da publici približi jasnu emociju smrti kao nužnosti – sastavnog dijela života, poigravajući se pri tom s groteskom, elementima horora, drame, komedije I parodije.

Program Pogona Jedinstvo u petak 13. studenoga donosi i premijernu izvedbu predstave “Tanka linijaNikoline Komljenović, angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja.

U nedjelju, 14. studenoga, u zagrebačkoj Noći cirkusa gostuje francuski Kolektiv Martine a la plage s predstavom “Pomirenje”, u kojoj žongler Johan Swartvagher pokušava kroz apsurdni i herojski čin probuditi i utješiti fotografije Bertranda Depoortèrea žongliranjem.

Manifestacija Noć Cirkusa u Zagrebu odvija se u sklopu Programa Cirkorame i circusnext platforme, a podržali su je Zaklada Kultura nova, Teatroskop, Francuski institut, Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

OZNAKE: Zagreb, noć cirkusa

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.