NOBILO “Zaključio bih da će presude biti potvrđene”

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je u utorak sutrašnu presudu šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata za ratne zločine pred sudom u Haagu. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu izricanjem presude u predmetu “Prlić i drugi” završava s radom 24 godine nakon osnivanja. Taj je slučaj ujedno i najopsežniji u povijesti suda.

“Dužnost je odvjetnika da bude optimističan i da se bori do zadnjeg momenta. Mi nismo vidjeli da se Haški sud previše žuri. Činjenica je da sutra završavaju svoj posao, ja bih zaključio da će presude biti potvrđene. Ne mogu spekulirati o tome hoće li kazna biti smanjena”, smatra Nobilo.

Dodao je da je u svim slučajevima sukoba Bošnjaka i Hrvata, sud je utvrdio da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu. “HVO je radio za račun hrvatskih interesa i bio eksponent hrvatske politike u Bosni i Hercegovini. Samim time, žrtve mogu tražiti odštetu od Hrvatske pozivajući se na to. To je sasvim realno i to će biti potvrđeno”, kaže Nobilo za N1 te dodaje da nam to nikako ne odgovara jer ispada da je Hrvatska bila agresor.

“Haag mora poslati i političku poruku da je bio blagonaklon prema Miloševiću u presudi Mladiću. Mislim da su vijeća sinhronizirana i da će se isto dogoditi u ovoj presudi, da će Tuđman, Šušak i Bobetko biti izostavljeni. Šestorka bi mogla ostati uključena u udruženi zločinački pothvat”, navodi.

 

Komentiraj