Nobilo: “Ustavni sud se morao oglasiti za vrijeme lockdowna i donijeti odluku”

 

Odvjetnik Anto Nobilo u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao ocjenu ustavnosti rada Stožera.

Demokratski iskorak, smatra nobilo, bio bi da sjednica Ustavnog suda bude javna, ali sumnja da će se to dogoditi. “Pa to bi bio jedan demokratki iskorak, na neki način nešto novo. Ne sjećam se da je Ustavni sud ikada imao javnu raspravu i to bi po meni doprinijelo povjerenju u rad institucija, ali je teško očekivati da će se takva odluka dogoditi jer bi to bio presedan”, kaže.

Dodaje da kao veliki problem smatra činjenicu da je Ustavni sud čekao šest mjeseci s donošenjem odluke. “Drugi je problem što je Ustavni sud čekao šest mjeseci i sad mu je manevar u donošenju odluka bitno sužen. Naime, odluke Ustavnog suda moraju doprinijeti harmoniji u državi”, rekao je.

Nobilo je dodao da smatra da je ovo situacija u kojoj se mogu ograničiti temeljna ljudska prava jer na drugoj strani imate temeljno pravo, pravo na život naših građana. “Ako to važete, naravno da se mogu ograničiti temeljna ustavna prava, ali put na koji se to napravilo nije ustavan. Ustav kaže – dvije trećine zastupnika ili premijer i predsjednik zajedno supotpisom”, poručio je.

Ipak, smatra da se ništa puno neće promijeniti: “Kad je sve došlo da se već šest mjeseci po tome radi, neće to Ustavni promijeniti, jer se može postaviti pitanje naknade štete – koliko košta lockdown u Hrvatskoj, tko to može platiti?”, istaknuo je.

 

Komentiraj