Nobilo: “‘Slučaj Agrokor’ vještačila je tvrtka koju plaća strana u postupku”

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, koji brani Ivicu Todorića u “aferi Agrokor”, izjavio je večeras za RTL kako je vještačenje za optužnicu načinila tvrtka koju je platila Fortenova, tvrtka nasljednica Agrokora koja je podnijela kaznene prijave, pa je stranka u postupku.

“Optužnica ima nekoliko velikih strukturalnih problema. Prvi je u tome da gotovo cijela optužnica počiva na vještačenju koje je kontaminirano. Dali su ga u Poljsku, gdje je vještačenje navodno nepristrano, a onda smo dobili račun i prilog računu koji su oni upućivali DORH-u u Zagrebu. Otkrili smo da je od oko četiri tisuće sati vještačenja obavio KPNG Zagreb što ne bi bio problem da taj isti KPNG nije istovremeno bio vrlo debelo plaćen od Forte Nove koji su podnijeli kaznenu prijavu, odnosno stranka su u postupku”, kazao je Nobilo.

“Još gora je stvar što je DORH sklopio ugovor da se neće otkriti imena vještaka, osim prvoga, što je suprotno Zakonu o kaznenom postupku”, dodao je.

Nobilo je branio Pirušku Canjugu na suđenju za navodno izvlačenje novca iz Agrokora, koje je nedavno okončano oslobađanjem svih optuženih.

PRESUDA U SLUČAJU ‘MALI AGROKOR’: Ivica Todorić i ostali nepravomoćno oslobođeni

U tom procesu, kolokvijalno poznatom kao “mali Agrokor”, Nobilo je tvrdio da tužiteljstvo nema nijednog dokaza protiv optuženika, a nakon što je oslobađajuća presuda to i dokazala, nazvao je proces “fijaskom” tužiteljstva.

“Postavlja se jedno pitanje; kako DORH ide u rat bez municije, i drugo pitanje; koja je to prava sigurnost građana u ovoj državi da vas DORH može optužiti, a nema niti jednog pravnog dokaza protiv vas”, kazao je Nobilo za RTL.

“Optužuju, a da nemaju dokaza te u svakom predmetu iskrcaju veliki broj dokumenata i svjedoka koji su nepotrebni te na taj način stvaraju postupke koji s pravom iritiraju javnost i traju dugi niz godina. Umjesto da raščiste stvari, oni rade suprotno, a to je zato štpo ne znaju što je važno, a što je ne te time stvaraju određene prednosti. Imate ogromne predmete, veće čak i od Agrokora i to zaguši pravosuđe. Neke se stvari moraju pročistiti još u istražnom postupku i ono što je sažetak i bit dovesti do sudova”, kazao je Nobilo, koji je uspješnu karijeru pravnika započeo u tužiteljstvu, gdje je vodio važne slučajeve, poput suđenja ustaškom ministri Andriji Artukoviću.

“Na sudovima se stvorila jedna praksa da se više manje ispituje ima li optužnica sve tehničke sastavne dijelove. Smatram da bi tu sudsku praksu trebalo promijeniti, za dobrobit samih sudaca”, kazao je Nobilo za RTL.

Komentiraj