Nobilo: “Glavna državna odvjetnica jednim detaljem iz životopisa poslala poruku da je uz HDZ”

Premijer Andrej Plenković je danas na sjednici vlade zatražio da se pronađe krtica oko “probijanja” mjera u slučaju “Vjetroelektrane”, a cijeli slučaj komentirao je odvjetnik Ante Nobilo za RTL koji je mišljenja kako je Plenković svojom izjavom izvršio pritisak na DORH.

Reakcija premijera Plenkovića

“To je grubo miješanje u posao DORH-a. Premijer si to nije smio dozvoliti. On je predlagač Saboru za izbor glavnog državnog odvjetnika i on je predsjednik stranke koja ima većinu i izabrala je državnog odvjetnika. On si nije smio dopustiti tako grubu reakciju”, rekao je Nobilo.

“Svaki državni odvjetnik balansira između struke i politike

“Mislim da je Plenković poslao poruku bazi, da ne kontrolira DORH, odnosno, poručio je da nije kriv zbog ovoga što se dogodilo. Državno odvjetništvo je vrlo moćna organizacija i politika uvijek nastoji utjecati na njega. Međutim, spoj politike i DORH-a je glavni državni odvjetnik i o njemu sve ovisi. Koliko je mekan, popustljiv, koliko je nesiguran za svoju funkciju i onda varira… Ako imate čvrstog glavnog državnog odvjetnika i ako je siguran u sebe, može odoljeti pritiscima politike. Međutim, svaki državni odvjetnik balansira”, kazao je Nobilo pa je rekao da se Zlata Hrvoj-Šipek još uvijek ne može ocjenjivati, ali izdvojio je jedan važan detalj iz njezinog životopisa.

Detalj iz životopisa otkriva da je sklona HDZ-u

“Poruke koje je davala kod svog zapošljavanja u životopisu, da joj je otac bio na Bleiburgu, signalizirala je HDZ-ovcima da je njihova. To nije ohrabrujuće. Hoće li se, s obzirom na to da joj je ovo vjerojatno zadnji mandat u karijeri, postaviti čvrsto i u skladu sa zakonom, ne znamo. Vidjet ćemo.”

“Josipi Rimac dojavljeno za “bubicu”, ali da su joj htjeli pomoći javili bi joj u ranijoj fazi”

“To joj je dojavljeno i premijer je u pravu, to se mora raspetljati jer dosta je bilo ‘pucanja’ tajnih mjera. Tko ih je otkrio, prekršio je zakon. No, nije dovoljno samo prozivati, potrebno je kreirati stručnu grupu koja će istraživati takve situacije. Dovoljno je dvadesetak ljudi za to. Treba vidjeti i tko je iz timova zadnji došao, sve ih potom staviti na detektor laži pa utvrditi dalje. No, mora postojati politička volja. Nijedna osoba iz sličnih afera još nije otkrivena”, govori Nobilo.

“Mi možemo samo zabilježiti da su uvijek pucale mjere kad su visokopozicionirani HDZ-ovci bili u pitanju. Kad su bili neki drugi u pitanju, mjere su funkcionirale.”

Ipak, Rimac se prisluškivalo godinu dana, a tek sad joj je netko dojavio.

“Tako nešto nije tipično, inače se dojavljuje u ranijoj fazi da se spriječe štetne posljedice. Rekao bih da se razvoj događaja približavao osobama koje moraju ostati zaštićene. Jer, da je netko njoj htio pomoći, pomogao bi joj prije godinu dana pa da ne uđe u ovakve probleme”, zaključio je Anto Nobilo za RTL.

Komentiraj