Nobelovac Joseph Rudyard Kipling i sam je bio dječak iz džungle

Književnik Joseph Rudyard Kipling, slavni “RK” rođen je na kraju 1865. godine u Bombayu. Maleni je dječak rastao u Indiji, tada djelu britanske kolonije i odrastao je zaljubljen u bogatstvo boja i mirisa indijskog poluotoka. Postat će jedan od najvećih pisaca za djecu, ali i odrasle. On je pomalo i bio taj napušten dječak iz džungle o kojem će napisati knjigu i zauvijek postati komadićem mnogih djetinjstava.

Kad je izbio Prvi svjetski rat, Kiplingove je poput mnogih obitelji zadesila tragedija. Sin John poginuo je 1915. u bitki za Loos što strašno pogodilo Rudyarda. On je godinama pokušavao saznati što je bilo s tvrdoglavim sinom koji je silno želio ratovati. Iako i dalje piše, većinu svoje energije i vremena posvećuje otkrivanju kako je i gdje poginuo njegov sin. Zbog traganja za tijelom sina angažiran je i u ‘Imperial War Graves Commission’ pa je tako upoznao i kralja Georgea V. s kojim je postao dobar prijatelj.

Rudyard Kipling umro je u Londonu 18. siječnja 1936. godine, napunivši 70 godina. Zanimljivost je da je George V. umro dva dana kasnije.

Kiplinga su sahranili u Westminster Abbeyju pokraj T. S. Eliota. Njegov lijes nosili su premijer, admiral i ravnatelj Cambridgea.

Komentiraj