Nobelova nagrada za mir premijeru Etiopije Abiju Ahmedu Aliju

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu etiopski je premijer Abi Ahmed Ali, objavio je u petak u Oslu Norveški odbor za dodjelu nagrade.

Abij Ahmed Ali nagrađen je za svoju “odlučnu i presudnu incijativu za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom”, kaže se u obrazloženju nagrade.

Arhitekt pomirbe s Eritrejom, etiopski premijer Abi Ahmed Ali bio je jedan od favorita za nagradu i po mišljenju stručnjaka.

“Abi Ahmed bio bi dobar kandidat jer je njegov mandat imao mirotvorne učinke u zemlji i u regiji”, rekao je švedski profesor Peter Wallensteen, stručnjak za međunarodna pitanja.

Etiopija i Eritreja zbog granica su ratovale od 1998. do 2000. godine. Odnose su obnovile u srpnju 2018. nakon dugogodišnjeg neprijateljstva.

Nagrada vrijedna devet milijuna kruna, oko šest milijuna kuna, Abiju će biti uručena 10. prosinca u Oslu.

Etiopski premijer izabran je s popisa 301 nominirane osobe i organizacije i smatrao se jednim od favorita.

Čelnica Odobra Berit Reiss-Andersen kazala je da će Nobelova nagrada “ojačati premijera Abija u njegovu važnom radu na miru i pomirenju”.

“Ova nagrada je priznanje i ohrabrenje”, dodala je.

“Mirna, stabilna i uspješna Etiopija imat će mnoge pozitivne učinke i na regiju”, kazala je Reiss-Andersen.

Etiopija je druga afrička zemlja po broju stanovnika i najjače istočnoafričko gospodarstvo.

Otkako je došao na vlast u travnju 2018., nakon dugogodišnjih prosvjeda protiv raznih vlada u Etiopiji, Abij Ahmed (43) krenuo je u zatopljenje odnosa s Eritrejom, nekoć etiopskom pokrajinom.

Njegovu ruku pomirenja prihvatio je eritrejski predsjednika Isaias Afevorki i njih su dvojica u srpnju prošle godine potpisala sporazum kojim je okončano dvadesetogodišnje ratno stanje dviju zemalja.

Otvorena su veleposlanstva i granični prijelazi, ustanovljene su zračne veze, počelo je pomirenje.

Slavljen kao vizionar i reformator, mladi lider koji dolazi iz siromašne obitelji donio je optimizam u regiju u kojoj se to ne događa često.

“Vjetar nade zapuhao je Rogom Afrike”, kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u rujnu 2018.

Norveški odbor nije uspio kontaktirati Abija prije objave i prvome mu reći mu da je dobio Nobelovu nagradu.

“Ako me sada gleda, želim mu najtoplije čestitati”, poručila je Reiss-Andersen.

Podsjetimo, prošle godine nagrada vrijedna oko 830.000 eura dodijeljena je borcima protiv seksualnog nasilja, kongoanskom ginekologu Denisu Mukwegeu i jezidskoj aktivistici Nadiji Murad.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional