epa07071185 (FILE) - Iraqi Yazidi Islamic State survivor Nadia Murad winner of the Sakharov Price arrives for the awarding ceremony at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 December 2016 (reissued 05 October 2018). Congolese gynecologist Denis Mukwege and Yazidi Kurdish human rights activist from Iraq Nadia Murad have won the 2018 Nobel Peace Prize, the Norwegian Nobel Committee based in Oslo, Norway, announced on 05 October 2018. EPA/PATRICK SEEGER

Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica za ljudska prava Nadia Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

“Oboje dobitnika dali su ključan doprinos u skretanju pažnje na takve ratne zločine i borbi protiv njih”, objavio je Norveški odbor.

Mukwege (63) vodi bolnicu za žrtve silovanja u DR Kongu, u gradu Bukavuu na istoku zemlje. Otvorena 1999. godine, klinika svake godine liječi tisuće žena i muškraca, žrtava seksualnog nasilja u zonama sukoba.

Murad (25) aktivistica je jezidske manjine u Iraku i borkinja za izbjeglička i ženska prava. Bila je seksualna robinja boraca tzv. Islamske države u Mosulu 2014.

“Mukwege je posvetio život obrani žrtava seksualnog nasilja. Nadia Murad je svjedokinja koja govori o zlostavljanju što ih počinili nad njom i drugima. Oboje su na svoj način pomogli da seksualno nasilje u ratu bude vidljivije, tako da počinitelji mogu odgovarati za svoja nedjela”, kaže se u obrazloženju.

Murad je kao jedna od 3.000 jezidskih žrtava silovanja IS-a iskazala “posebno junaštvo u prisjećanju na vlastitu patnju”, dok je Mukwege “najistaknutiji simbol, nacionalno i međunarodno, borbe da se prestane sa seksualnim nasiljem u oružanim sukobima”, dodaje se.

“Denis Mukwege i Nadia Murad riskirali su vlastite živote u borbi protiv ratnih zločina i traženju pravde za žrtve”, kazala je predsjednica Norveškog odbora Berit Reiss-Andersen.

“Svijet može postati mirnije mjesto jedino ako se u vrijeme rata prepoznaju i čuvaju temeljna prava žena”, dodala je.

Oboje ovogodišnjih dobitnika Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Europskog parlamenta.

Analitičari su u najavama Nobelove nagrade za mir, u kojima najčešće griješe, ovaj put ispravno ocijenili da bi 2018. mogla biti nagrađena borba protiv seksualnog nasilja, pa su se i Mukwege i Murad često spominjali kao mogući dobitnici.

Prošle je godine Nobelovu nagradu za mir dobila Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

epa07071162 (FILE) – Congolese gynecologist Denis Mukwege delivers his speech before recieving the Sakharov Prize for Freedom at the European Parliament in Strasbourg, France, 26 November 2014(reissued 05 October 2018). Denis Mukwege has won the 2018 Nobel Peace Prize, the Norwegian Nobel Committee based in Oslo, Norway, announced on 05 October 2018. EPA/PATRICK SEEGER

Komentiraj