Njemačku do 2060. čeka gubitak od 5 milijuna radnika

Autor:

20.02.2023., Zagreb - Radnici na gradilistu. Drzavi zavod za statistiku danas ce objaviti kolika je bila proscjecna mjesecna neto i bruto placa zaposlenih u 2022. godini. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Njemački Institut za istraživanje rada (IAB) objavio je novu studiju. Prema njezinim predviđanjima, Njemačka bi do 2060. godine trebala ostati bez 5 milijuna radnika.

“Studija pokazuje da će poslodavcima u godinama koje dolaze na raspolaganju stajati mnogo manje radnika“, rekao je Enzo Weber iz IAB-a.

Točno predviđanje jest da će se do te godine broj radnika smanjiti za 11,7 post, ili sa 45,7 na 40,4 milijuna. Procjene studije uzimaju u obzir staro stanovništvo i žene koji ulaze na tržište rada, ali i mjere Njemačke koje bi trebale potaknuti zapošljavanje.

“Ako želimo nešto učiniti protiv ovog trenda onda moramo dodatno ubrzati mjere poput integracije starijih i žena u tržište rada kao i useljavanja”, kazao je medijima Enzo Weber koji upozorava na činjenicu kako će seNjemačka morati osloniti i na radnike izvan EU-a. “Mi moramo ukloniti prepreke koje stoje na putu useljavanju radne snage iz trećih zemalja”, dodao je na tu misao koja se oslanja na novi zakon koalicijske vlade koji bi trebao olakšati useljavanje iz zemalja koje nisu članice EU-a, ali koji trenutno prolazi kroz proceduru odobrenja. Ali, sve to zajedno neće biti dovoljno:

Mi moramo povećati natalitet, a za to moramo stvoriti društvene uvjete koji će olakšati sklad između obiteljskog i radnog života. U to spadaju čimbenici poput fleksibilnog radnog vremena kao i osiguravanja dovoljnog broja mjesta u vrtićima”, rekao je na kraju Weber.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.