Njemački SPD dao zeleno svjetlo sporazumu CETA

FaH

Njemački socijaldemokrati (SPD), partneri u vladi Angele Merkel, na svom skupu u ponedjeljak u Wolfsburgu odlučili su podržati trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade (CETA).

Čelnik socijaldemokrata Sigmar Gabriel, njemački vicekancelar i ministar gospodarstva, uspio je pridobiti lijevo krilo stranke za Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) uoči predviđenog potpisivanja sporazuma Unije s Ottawom 27. listopada.

Pripadnici lijevog krila SPD-a tvrdili su da da će CETA potkopati prava radnika i standarde zaštite okolliša, no Gabriel je zastupao stav da CETA predstavlja najbolju priliku za EU da oblikuje globalizaciju u interesu običnih ljudi.

“Ovo je stvarno dobar dan za SPD, no posebice za implementaciju pravila globalizacije”, rekao je Gabriel na konferenciji za tisak nakon što je dvije trećine od oko 235 izaslanika na konvenciji stranke  podržalo trgovinski sporazum EU-a i Kanade.

“Do sada je globalizacija služila samo interesima gospodarstva. Sada konačno počinjemo uzimati u obzir interes naroda i građana”, izjavio je Gabriel.

Gabriel je svoju političku budućnost vezao uz osiguravanje potpore SPD-a CETA-i. Neuspjeh na kongresu u ponedjeljak vjerojatno bi ozbiljno narušilo njegove izglede da postane kandidat SPD-a na nacionalnim izborima koji se trebaju održati u listopadu 2017. godine.

Kompromis postignut s kritičarima s ljevice SPD-a predviđa da se Europskom parlamentu omogući da pokrene proces savjetovanja  prije no što se donese odluka koje dijelove CETA-e bi se privremeno primijenilo.

U zajedničkoj izjavi povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstroem i kanadska ministrica trgovine Chrystia Freeland  su rekle dati “formalna pojašnjenja” dijelova sporazuma oko kojih još uvijek postoje određene zabrinutosti.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) međunarodni je sporazum između Europske unije i Kanade. CETA je prvi trgovinski sporazum između EU-a i neke svjetske gospodarske velesile. Primjenom sporazuma CETA bit će ukinute gotovo sve carinske pristojbe između dvije strane, a ,a predviđa i zaštitu 40 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom. Sporazum bi ujedno, po tumačenju Komisije, trebao olakšati ulaganja i stvoriti predvidljivije poslovno okruženja.

Sporazum s Kanadom dio europske javnosti vezuje sa sporazumom o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstva o kojemu Unija trenutno pregovara sa Sjedinjenim Državama i koji je u mnogo većoj mjeri podijelio europsku javnost i političare. Kritičari, među ostalim, upozoravaju da ti trgovinski sporazumi ugrožavaju sustav europskih javnih usluga i uglavnom pogoduju velikim i multinacionalnim kompanijama.

Petogodišnji pregovori o sporazumu CETA završeni su u kolovozu 2014. godine. Europska komisija je u srpnju Vijeću EU-a predložila potpisivanje i zaključivanje sporazuma. Nakon odluke Vijeća bit će moguće privremeno primjenjivati sporazum, no njegovo potpuno stupanje na snagu uslijedit će odlukom Vijeća EU-a o zaključivanju uz pristanak Europskog parlamenta i svih država članica putem odgovarajućih nacionalnih procedura ratifikacije, što bi moglo potrajati pet ili više godina.

Komentiraj