Njemački političari: Još najmanje pet mjeseci ćemo živjeti pod jakim mjerama

Dan uoči sastanka predstavnika savezne vlade i saveznih pokrajina vodeći njemački političari umanjuju očekivanja u pogledu skorog popuštanja mjera zatvaranja u borbi protiv širenja pandemije.

“Unatoč svim naporima, još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik”, rekao je ministar gospodarstva i član korona-kabineta Peter Altmaier u razgovoru za današnje izdanje Bilda.

Mjere će trajati cijelu zimu?

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mjera i naslutio da bi one mogle trajati do kraja zime.

“Mi ćemo najmanje sljedećih četiri do pet mjeseci morati živjeti s izrazitim mjerama opreza i ograničenjima”, rekao je Altmaier i dodao kako si njemačko gospodarstvo ne može priuštiti jo-jo otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbjegnu brojke kao u susjedstvu, poput Francuske koja je bilježila i po 50.000 novozaraženih dnevno. Slično je za isti dnevnik rekao i premijer savezne pokrajine Saske Michael Kretschmer.

Složni su u jednom – nema nikakvih osnova da se mjere ublaže

“Moje je mišljenje da nema temelja za popuštanja mjera, s obzirom na to da je još uvijek velik broj novozaraženih”, kazao je Kretschmer.

“Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mjera. Tko prerano ukida mjere, taj riskira Božić. Mi se, dapače, moramo zapitati jesu li aktualne mjere dovoljne”, rekao je Söder.

U Austriji, koja graniči s Bavarskom, od utorka se uvode mjere potpunog zatvaranja, što uključuje i cjelokupnu maloprodaju s izuzetkom samoposluživanja i ljekarni te izbjegavanja izlaska iz kuće bez izričite potrebe.

Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere smanjenja društvenih kontakata, što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mjere na snazi ostanu do kraja mjeseca uz mogućnost produljenja.

Komentiraj