Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat pokrenuo je u petak postupak pri Ustavnom sudu Njemačke za ukidanje financiranja desno-ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD).

„Mi smo otvoreno demokratsko društvo, ali i društvo koje zna obraniti demokraciju“, rekla je premijerka savezne pokrajine Sarske Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ona ja zaključila kako je političko djelovanje NPD-a, kojem je cilj svrgavanje demokratske vlasti, nespojivo sa sustavom financiranja političkih stranaka u Njemačkoj.

„Mi želimo spriječiti da NPD od države protiv koje se bori za to još dobiva novac od te iste države“, zaključila je Kramp-Karrenbauer.

NPD je, prema informacijama Bundesrata, još u 2016. primio 1,1 milijuna eura iz sustava financiranja stranaka.

Bundesrat, u kojem su zastupljeni predstavnici saveznih pokrajina, postupak je pokrenuo na temelju prijašnje odluke Ustavnog suda koji je odbacio zahtjev savezne vlade za zabranu NPD-a ocijenivši stranku „nedovoljno važnom“ za pokretanje zabrane.

U istoj prošlogodišnjoj odluci Ustavni sud je, međutim, NPD ocijenio djelimice protuustavnim te ukazao na mogućnost uskraćivanja financija ovoj stranci. Bundestag je prošle godine donio odluku o izmjeni Ustava kako bi bilo moguće ukidanje financiranje strankama koje djeluju protuustavno.

NPD je u svojoj prošlosti bio zastupljen u nekoliko pokrajinskih parlamanta. Promatrači smatraju da je stranka drastično izgubila na snazi zbog pojavljivanja Alternative za Njemačku (AfD) koja je preuzela teme koje je dosad zastupao NPD.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.